WALTER SALAS-HUMARA – WALTERIO

Als inwoner van New York City is de in Havana, Cuba geboren muzikant Walter Salas-Humara een bevoorrechte artiest in één van de meest creatieve omgevingen ter wereld. Het was in 1985 dat hij in die Amerikaanse wereldstad de oprichter werd van de rockgroep ‘The Silos’, waarvan hij ook de zanger en belangrijkste songschrijver werd. Naast zijn muzikale activiteiten is hij eveneens een zeer gewaardeerde ‘visual arts’-kunstenaar en schilder (vaak van honden), iets wat ook af te leiden valt uit de ontwerpen die hij voor zijn platen creëert.

Tussen 1985 en 2011 verschenen er niet minder dan 17 albums van ‘The Silos’, maar sinds een aantal jaren is hij vooral actief als performer van soloplaten. Zes in totaal tot op heden met als eerste realisatie “Lagartija” in 1988, “Radar” in 1995, “Curve And Shake” in 2014, gevolgd door “Work: Part One” in maart 2016 en “Work: Part Two” in oktober 2017 met vooral oude songs uit de tijd met ‘The Silos’. Netjes tussendoor was er ook nog “Explodes And Disappears” in september 2016, de laatste vier vermelde albums allemaal door uw dienaar van een lovende recensie op deze ‘Rootstime’-pagina’s voorzien.

Als fan van deze singer-songwriter hoeft het dus niet te verbazen dat zijn vijfde en nieuwste plaat dan ook weer op mijn redactietafel is beland. “Walterio” is de titel van dit tien zelf gecomponeerde songs tellende album. Het is eveneens zijn naam in het Spaans en in deze zuiderse taal brengt hij dan ook twee nummers op dit nieuwe album: de vlotjes rockende en uitermate vrolijk klinkende openingstrack “El Camino De Oro” en het erg knappe “Hecho En Galicia”.

Enkele tracks verraden ook zijn link naar de muzikale roots die bij ‘The Silos’ werd ontwikkeld. Zo hadden de alt.country-rocksongs “Here We Go”, “She’s A Caveman” (zie live versie op video) en afsluiter “Out Of The Band” net zo goed op een nieuwe cd van zijn groep kunnen staan. Walter Salas-Humara heeft al die jaren heel veel aandacht besteed aan een goede, vlot in het gehoor liggende melodie bij zijn songs en dat is nu dan ook niet anders.

Fans van dit soort rockmuziek zullen in een paar songs de hooks en riffs ontdekken die ook te horen zijn in het werk van andere rockers als Alejandro Escovedo of John Mellencamp. Dat is vooral zo in het nummer “Here We Go” met knap gitaarwerk van Joe Reyes en in “Hard (Only Human)”, evenals in het zachtjes voortkabbelende poppy liedje “I Want To Be With You”.

Het is niet allemaal uptempo-rock die we op “Walterio” krijgen aangeboden, want het songtempo gaat een aantal keren behoorlijk fel naar beneden, o.a. in de met lichtjes John Hiatt-achtige hese stem gezongen ballads “Will You Be Ready”, de heerlijke Americana-song “Come In A Singer” en de enkel door piano en orgel begeleide liefdesverklaring in “Should I Wait For Tomorrow”.

Wij gaven hierboven al aan dat we sinds lange tijd fan zijn van het werk van Walter Salas-Humara en die bewondering is alleen maar toegenomen door zijn vijfde soloplaat “Walterio”. We moeten zeer spaarzaam blijven met het woord ‘genie’, maar als er iemand uit de muziekwereld aanspraak zou kunnen maken op deze titel, dan toch wel deze heerlijk complexloos rockende Amerikaan. Ik ga deze recensie hier afsluiten, want ik moet deze pracht-cd nog een keertje van vooraf aan gaan beluisteren.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic RendezVous

video