77:78 – JELLIES

Ik heb het niet echt nagetrokken of er nog andere bands bestaan die gekozen hebben voor een naam die enkel uit cijfers bestaat, maar het zullen er in elk geval nooit veel geweest zijn. Het is echter wel het geval voor het duo ’77:78’, een nieuw muzikaal project van Tim Parkin en Aaron Fletcher, twee leden van de in 2001 rond frontman Paul Butler opgerichte Britse indie rockformatie ‘The Bees’ uit Isle Of Wight.

Hun eerste realisatie al duo is het debuutalbum “Jellies” waar eveneens hun op bijgaande video te beluisteren eerste single “Love Said (Let’s Go)” op terug te vinden is, naast tien andere nummers. Dat de muziek van ’77:78’ niet zo drastisch verschilt van de sound die ‘The Bees’ op hun albums brengen hoeft niet echt te verbazen, hoewel het duo toch zijn eigen accenten weet te leggen en af en toe ook nieuwe muzikale paden probeert te bewandelen.

Met de melodieuze openingstrack “If I’m Anything To You” zetten beide heren meteen de toon, waarna de blazers hun intrede doen via het catchy nummer “Compass Pass” en de net vermelde single als derde track door de speakers schalt. Daarna wordt het even wat meer experimenteel in het trage “Pour It Out” met ‘Beach Boys’-achtige harmony vocals van beide muzikanten, iets wat ze nadien gewoon verder blijven doen in het nummer “Papers”.

Wij hebben een boontje voor het zachtjes deinende “Copper Nail” dat qua instrumentatie voor enkele leuke verrassingen weet te zorgen, o.a. via een sober meeblazende trompet in de achtergrond. Ook “E.S.T.W.D.” is een bijzonder mooi nummer dat haast geruisloos in je geheugen weet binnen te dringen en daarna verslavend blijft nazinderen, vooral door een schitterend stukje op keyboards als instrumentaal intermezzo.

Bij het liedje “Chilli” gaat ’77:78’ op een totaal andere toer met een ‘Tex-Mex’-sound die o.a. gecreëerd wordt door een catchy van Augie Meyers (‘Sir Douglas Quintet’ en ‘Texas Tornados’) ontleende ‘Farfisa’-orgeltje en heerlijke mariachi-trompetten. Dat beide muzikanten zich goed hebben geamuseerd bij het maken van het album “Jellies” valt daarna ook nog te horen in de tracks “Shepherd’s Song”, “Situations” en de naar de sixties lonkende afsluiter “The Wagon”.

We hopen dat Tim Parkin en Aaron Fletcher nu niet gaan beslissen om afscheid te nemen van ‘The Bees’, want er is naast hun werk bij die band zeker ruimte genoeg voor een zijproject als ’77:78’. Leuke, vrolijke en zonnige liedjes waren altijd al welkom in deze vaak veel te sombere wereld.

(valsam)

 

Artiest info
   
 

Label: Heavenly Recordings
distr.: [PIAS]

video