MATTIEL – MATTIEL

Met het naar haar naam vernoemde album “Mattiel” hebben we hier alweer een debuutalbum van een nieuwe ster aan het muziekfirmament. Mattiel Brown is een jonge Amerikaanse zangeres uit Atlanta, Georgia die rock en soul combineert in haar zelf gecomponeerde songs op deze plaat. In totaal twaalf korte 2 à 3 minuten-tracks krijgen we hier aangeboden, te beginnen met het aan de rocksound van Jack White (‘White Stripes’) schatplichtige openingsnummer “Whites Of Their Eyes”.

Haar zangstijl klinkt rauw, schreeuwerig en stoutmoedig, soms op het arrogante af, maar of zij dat ook is durven we te betwijfelen. Want als je songs kan schrijven als “Send It Over”, het soulvolle door ‘Motown’-blazers gedrapeerde nummer “Baby Brother” of het aan Amy Winehouse herinnerende lied “Not Today”, dan zit er toch een behoorlijk grote dosis muzikaal talent vervat in dit dametje.

Mattiel Brown is professioneel ontwerpster-illustratrice en muzikante en probeert beide jobs of hobby’s te combineren, iets wat haar al een tijdje een overvolle agenda oplevert, maar ook iets wat ze zelf zo graag wil. De als een tiet swingende single “Bye Bye” (zie video) is twee en halve minuut pure en zweterige rock’n’roll en ook het daaropvolgende “Five And Tens” gaat er rauw en rechtlijnig tegenaan.

Helemaal haaks op wat we tot nu toe hebben gehoord staat het lieflijke en catchy sixtiesliedje “Silver Pillbox” waarmee Mattiel haar muzikale veelzijdigheid lijkt te willen demonstreren. Ook het door Hammondorgel en blazers begeleide soulnummer “Just A Name” heeft een gezellig sixties-sfeertje. Nog meer nostalgische klanken krijgen we daarna in “Count Your Blessings” en in de slotsong “Ready To Think”.

Mattiel komt begin november haar kunstjes tonen en de songs van haar debuutplaat live brengen tijdens een Europese tournee die haar drie keer in Nederland en één keer in België zal brengen. Misschien is het een goed idee om daar eens te gaan kennismaken met dit grote talent, alvorens ze een internationale ster zal gaan worden en de ticketprijzen de pan uit zullen swingen, tenminste als die concerten dan al niet uitverkocht blijken te zijn.

(valsam)

4 november 2018: Ekko, Utrecht, NL
5 november 2018: 013, Tilburg, NL
6 november 2018: Bitterzoet, Amsterdam, NL
7 november 2018: Witloof Bar, Botanique, Brussel, BE


 

Artiest info
Website  
 

Label: Heavenly Recordings
distr.: PIAS]

video