DETONICS - RAISE YOUR BET

De ‘Detonics’, een vijfkoppige Nederlandse band, bestaat nog geen vier jaar en toch wisten zij in die korte tijd zowel in Europa als in Amerika indruk te maken met hun aanstekelijke West-Coast blues. In 2016 wonnen zij de ‘Dutch Blues Challenge’ en zowel in Ospel als in Wespelaar wisten zij het festivalpubliek te imponeren met hun dansbare swingende ritmes. Sommige van de bandleden maakten ooit nog deel uit van ‘The Radical Roosters’ en die ervaring brengen zij mee in de groep, met Kars Van Nus als zanger en Jeremy Aussems als gitarist. Dankzij de ritmesectie, met René Leijtens op contrabas en Mathijs Roks op drums, krijgt de swingende blues van de ‘Detonics’ die typische mix en groove die zowel naar San Francisco als naar New Orleans refereert. Voor het sluitstuk zorgt toetsenist Raimond de Nijs die eens hij zich achter het klavier zet de een na de andere aanstekelijk boogie uit de toetsen tovert zoals o.m. bij ‘Butter Side Up’ en ‘Can’t Get Enough’. Hij schreef ook het merendeel van de muziek terwijl vocalist en harmonicaspeler Kars Van Nus het grootste aandeel heeft in de tekstlyriek.

Die teksten gaan vooral over de liefde al dan niet in aanzet of in volle bloei. In de bluesballade of slowblues schrijnt het hartzeer en de bitterheid omwille van een liefdesbreuk. Zo getuigt het gepijnigde ‘Bullet Through My Heart’ en het gepassioneerde ‘I Stil Remember’ van onstilbare hunker en verdriet. Vooral dan komt de donkere stemkleur van vocalist Kars Van Nus tot zijn volle recht. Het zijn de zeldzame droefgeestige momenten, die rap moeten wijken voor feestelijke songs en gedeeld spelplezier. Vooral ‘My Dad Taught Me To Rock’ werkt aanstekelijk en lanceert een optimistische levensvreugde. Het naar rockabilly overhellende ‘Route 101’ zou dan weer de ouverture kunnen zijn van een western waarbij een postkoets door de canyons dendert, achtervolgd door een wraakzuchtige posse. In werkelijkheid blijkt het te gaan over een koortsachtige autorit van San Francisco naar New Orleans om daar het lief te gaan opzoeken. Wie de titel voert van ‘King Of Swing’ is onduidelijk vermits alle vijf muzikanten in broederlijke interactie met gitaar, bluesharp, drums, bas of toetsenwerk evenzeer bijdragen tot groove, mood en drive.

Dat de muzikanten evenzeer de swing van de Westkust omarmen als het vitalisme van New Orleans is duidelijk, zoals bijvoorbeeld in ‘She Is In Command’, met een suggestieve drumintro en sluikse voodoo. Mochten wij een tweedehands jukebox in huis hebben dan zouden daar zeer zeker enkele songschijfjes met de vintage jazzy swing van de Detonics in terecht komen en zouden ‘Can’t Get Enough’ en het furieuze ‘The Rat’ telkens worden gedraaid, mocht er zich een dipje aandienen, naast uiteraard ook ‘Route 101’. Met dit tweede album, na hun debuut ‘Live Evidence’, bewijst dit vijftal dat zij zowel voeling hebben met de retro sound van de West-Coast swing traditie als met de drumbeat, basritmes en de pianoboogie van het nachtelijk clubleven in New Orleans, al dan niet in goktenten. Het getuigt van hun veelzijdigheid en hun kwaliteiten als Live band. Bovendien is het album verrijkt met ludiek Artwork wat dit album tevens tot een hebbedingetje maakt.

Marcie

Zaterdag 02 Maart 2019

 

Artiest info
Website  
 

Label: Naked

video