MICKE BJORKLOF & BLUE STRIP - TWENTYFIVE LIVE AT BLUES BALTICA

 

Bij Rootstime zijn we al een tijdje niet meer verbaasd dat er uitstekende bluesplaten komen binnen gewaaid uit het Hoge Noorden. Aan dit lijstje mag ook deze "Twentyfive Live at Blues Baltica" van de Finse band Micke Bjorklof & Blue Strip worden toegevoegd. De titel verwijst naar meer dan 25 jaar 'on the road' ervaring en is het eerste live album na zes studioplaten.

De bezetting van de band is de laatste vijftien jaar zowat ongewijzigd gebleven en bestaat naast de originele leden, zanger-gitarist en harmonicaspeler Micke Bjorklof en bassist Seppo Nuolikoski ook nog uit Teemu Vuorela (drums), Timo Roiko-Jokela (percussie, MalletKAT) en Lefty Leppänen (gitaren, zang). Die laatste tekent voor het gros van de originele nummers die te beluisteren vallen.De dubbele cd is een weergave van hun optreden in mei vorig jaar op Blues Baltica, een groot Bluesfestival in het Noord Duitse Eutin. Het is een prima weergave van een energieke show, iets waarvoor de Finnen trouwens bekend staan.

Bij het beluisteren van opener “Jack The Black Hat” lijkt het geluidsniveau nogal wat te schommelen maar hierna werd het duidelijk bijgesteld en gelukkig want in het boogiënde “Jungle Cat” kunnen we zo fijne slide noteren naast de strakke, roffelende ritmesectie. Maar vooral het hierop volgende, meermaals bekroonde, “Last Train To Memphis” weet onze bewondering te wekken. Dreigend startend, neigend tot ontploffen, weer tot de orde geroepen en wisselend van tempo. En van wisselend gesproken: de diverse Bluesstijlen kunnen ook ontwaard worden: van tegen Chicagoblues aanschurend over swingend New Orleans Blues.

Het eerder naar pop knipogende “After The Flood” contrasteert nogal met het met bijzonder sterk harmonicawerk gekruide “Tell Me” bijvoorbeeld, voor ondergetekende één van de absolute hoogtepunten op deze uitgave. Misschien is de band dan wel op haar best mijmeren we want ook bij het fantastische “Red Lightning Mama” noteren we na afloop 5 sterren ! Prima gekozen covers ook zoals “5-10-15 Hours” met heerlijk snarenwerk . Het nummer , een R&B hit voor Ruth Brown in 1952 krijgt wel concurrentie van de heerlijke versie van Willie Dixon’s “Let Me Love You Baby” waarin de gitaar serieus knipoogt naar “Dust My Broom”.

Deze dubbelaar brengt ons ruim anderhalf uur gevarieerde muziek en is tegelijk een mooi overzicht van wat de heren in hun carrière al op de markt hebben gebracht. En we bedoelen met gevarieerd dat er evenzeer stevig gerockt wordt als er funky wordt uitgepakt of ballades te noteren vallen. Drie jaar geleden werd deze band uitgeroepen als beste in hun land en wie de Finse bluesscène wat kent, er loopt nog schoon volk rond hoor, weet dat dit wat wil zeggen.

Luc Meert

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: MICKE BJORKLOF & BLUE STRIP
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.


Artiest info
Website  
 

Label: Hokahey ! Records

video