CRYBABY – STILL

Zangeres en songschrijfster Rae Billing is een bekende naam op onze redactie, mede dankzij haar titelloze debuutplaat uit 2011, maar ook door de opvolgers “Blue Black Night” uit 2008 en “Walls And Fences” uit 2013. Maar voor het beginnen aan haar solocarrière had deze uit Toronto afkomstige zangeres ook al het zangwerk verzorgd op het in 1996 op de markt verschenen album “Paintings” van de Canadese alt.countryformatie ‘Crybaby’, een plaat waarvoor ze toen ook al de liedjes had gecomponeerd.

We durven vermoeden dat de groepsnaam gekozen werd als eerbetoon aan het nummer “Cry Baby” uit de in 1971 postuum verscheen legendarische plaat “Pearl” van de betreurde Janis Joplin. Jammer genoeg was de formatie ‘Crybaby’ ook maar een kort leven beschoren door de keuze van Rae Billing om solo te gaan werken.

Maar zie: 22 jaar na de release van hun eerste album “Paintings” is er een nieuwe plaat van ‘Crybaby’ op de markt gekomen onder de veel verklarende titel “Still”. Rae Billing had de bandleden al in 2016 terug bij elkaar gebracht voor verjaardagsconcerten ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de release van hun enige album. Gitarist Steve Koch, bassist James Henry en drummer Lucky Pete Lambert waren de originele bandleden en bijkomende instrumentale ondersteuning werd verleend door Andrew Aldridge op elektrische gitaar, Scott Bell op bas en Greg Brisco op piano en orgel.

De goesting om een volledig nieuwe plaat op te nemen, ontstond toen ze de studio waren ingetrokken om een meer dan 6 minuten durende coverversie op te nemen van “Ode To Billie Joe”, de hitsingle van Bobbie Gentry uit 1967. Het album “Still” werd uiteindelijk gevormd door die coversong en elf nieuwe liedjes die Rae Billing voor ‘Crybaby’ had geschreven.

Dat het muzikale vuur nog altijd hoog oplaait bij deze zangeres en haar band blijkt uit de zeer hoge kwaliteit van de liedjes die we op “Still” kunnen horen, te beginnen met single “A Melody Behind” (zie video). Het zal voor de luisteraar haast onvermijdelijk zijn om dit werk niet te gaan vergelijken met de songs en de emoties opwekkende zangstijl van Lucinda Williams.

De voor countrymuziek onontbeerlijke ‘twang’ van de Fender-gitaar is hier in haast elke track duidelijk waarneembaar en dit geeft nog meer drama en ‘tristesse’ aan het aangrijpende zangwerk van Rae Billing. Dat horen we in uptempo gebrachte nummers als “Ten Miles Wide”, “Bring Me On” en “Whistling”, maar nog nadrukkelijker in de ballads “Glass In Sand (Best Of All Worlds)”, albumtiteltrack “Still” en onze favoriete songs “Oh (The Buffalo Song)”, “Somehow” en “Pretty Dance”. Gewoonweg imponerend en adembenemend mooi, deze tweede plaat “Still” van zangeres Rae Billing en ‘Crybaby’.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: CRYBABY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

video