ORPHAN COLOURS - ALL ON RED

Mensen die de Britse Alt.Country scene een beetje gevolgd hebben, kennen vast de band Ahab: ze waren een tijdje erg “hot” en het grote succes leek hen toe te lachen, maar eind 2013 was het over: het muzieklandschap was danig aan het veranderen en voor bands als Ahab en Noah & The Whale was er plots geen plaats meer. Ahab-songwriter Steve Llewellyn besliste dan maar van lieverlee een eigen band te starten, omdat hij een pak songs in de la had liggen, die bij Ahab niet in beeld waren gekomen. Mede-Ahab muzikanten Dave Burn en Graham Knight wipten mee aan boord en Orphan Colours was een feit.

Doordat Llewellyn in zijn Ahab-periode veel omging met andere bands als Danny & The Champions of the World en Noah & the Whale en beide bands leverden een nieuw lid van Orphan Colours: Steve Brooker, de drummer van Danny & The Champions of the World, die in het verleden al met Ahab getoerd had, en Noah & The Whale leadgitarist Fred Abbott sprongen op de trein en dat leidde al snel tot de EP “High Hopes”, later gevolgd door dee Acoustic EP en talloze concerten, waarmee Orphan Colours zich een stevige live reputaties bijeen speelde.

Vandaag is er dan de debuut-CD en die bevat elf nummers van de hand van Llewellynn en die handelen voor een flink deel over relaties: die ontstaan en gaan stuk en daar valt één en ander over te schrijven en zingen. Dat doet Orphan Colours in een stijl, die je zowat ergens tussen Tom Petty en Ryan Adams kunt situeren; rock is de kapstok, rootskantjes zijn er bij de vleet en de melodieën zijn erg vlot aan te leren en klassiek van opbouw. De gitaren hebben bij momenten flink wat Stones in zich en in een nummer als “Sun is Shining” leveren de stemmen, de toetsen en de bas een flinke geut soul.

Dat contrasteert serieus met het heel ingetogen duo “Sarah” en “Inside Out” en met afsluiter “Rambling Rose”, dat overigens al op de Acoustic EP voorkwam. Eer je zover komt, ben je met heel veel plezier door het aan Springsteen herinnerende “Start of Something” gefietst, herken je de riff van Michael Jackson’s “Black or White” in “High Hopes”, dat trouwens niét op de EP met die titel stond, en neem je een heus Petty-bad met “Goodnight California”. Die drie songs vormen een uitzonderlijk sterk openingstrio, dat de rest van de al bij al uitstekende plaat een beetje overdondert, al krijg ik ook over “Renegade” en “Loving Kind” geen kwaad woord over de lippen. Eerlijk: ik denk dat we met deze plaat al meteen, zo bij het begin van het jaar, een topper in huis hebben.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: At The Helm Records

video