LHASA DE SELA - LIVE IN REYKJAVIK

Dat de tijd snel gaat, dat leerde men ons al in onze kindertijd, maar dat-ie zooo snel gaat, om daarvan doordrongen te worden, moet je toch een zekere leeftijd bereikt hebben. Dit alles om maar te zeggen dat het op de net voorbije Nieuwjaarsdag al acht jaar geleden was, dat één van de zangeressen, die ons het nauwst aan het hart liggen, de strijd tegen borstkanker verloor, op nauwelijks zevenendertigjarige leeftijd.

Lhasa, een echt voorbeeld van wereldburgerschap, was de dochter van een Mexicaanse vader met Panamese en Poolse roots en een Amerikaanse moeder met Libanees en Russisch bloed in de aderen. Die ouders wilden hun kinderen wel eens wat van de wereld laten zien en trokken dus tien jaar lang door de USA en Mexico, met hun hele hebben en houden in een omgebouwde schoolbus gepropt. De reis eindigde (tijdelijk) toen Lhasa naar Montréal verkaste en er, op haar negentiende, in clubs en bars ging zingen en zelf liedjes begon te schrijven, die enkele jaren later zouden verschijnen op haar overweldigend mooie “La Llorona”-CD, die dezer dagen twintig jaar geleden uitkwam.

Die verjaardag is voor de erfgenamen van Lhasa de aanleiding om de drie platen die ze bij leven uitbracht (er waren ook nog “The Living Road” uit 2003 en “Lhasa” uit 2009) opnieuw uit te brengen en daar meteen ook een onuitgegeven live-plaat aan te koppelen, gedistilleerd uit twee concerten, die Lhasa enkele maanden voor ze ziek werd, in Reykjavik gaf. Dat is dus dit schijfje geworden, waarop je de Lhasa terughoort, die we ook hier een paar keer konden meemaken: een intrigerende zangeres, die moeiteloos van het Spaans naar het Angels en het Frans overschakelde en op meertalige wijze een repertoire debiteerde, waarvan je alleen maar héél stil kon worden.

Ik merk bij mezelf dat Lhasa, ook postuum, nog krèk dezelfde uitwerking op mij heeft als toen ik haar bij leven aan het werk zag: kippenvel en ademloosheid waren mijn deel, bij het meemaken van de puurheid, de kracht, de eenvoud, de schoonheid, die Lhasa achteloos de zaal instuurde. Alle nummers, die je verwacht, staan op deze plaat, die ruim 73 minuten duurt: begeleid door haar vaste band ga je van “Is Anything Wrong” en “Con Toda Palabra” via “Fool’s Gold”, “La Confession” , “1001 NIghts” en een indrukwekkende versie van Sam Cooke’s “A Change is Gonna Come” naar afsluiter “Anyone & Everyone”, de wellicht profetische eindsong van haar derde plaat. Dat nummer wordt gezongen vanuit het standpunt van iemand die weet dat de Dood niet meer veraf is en volgens Lhasa zelf, probeerde ze in dat lied haar innerlijke blijdschap uit te drukken bij het gevoel dat ze haar voeten op de grond had, dat ze een plaats in de wereld had en dat de loop der dingen ervoor zorgt dat alles goed komt. Zoiets noemen we “vrede hebben met jezelf”, denk ik. Dat straalt helemaal af van deze ronduit perfecte plaat, die ons minstens toelaat Lhasa keer op keer live te herbeleven. Kippenvelplaat en dus verplichte aanschaf !

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: Audiogram
distr.: PIAS

video