ASA I VIATA - A(CH)A-I-VIAT(S)A

Hoewel je ’t niet meteen uit de bandnaam zou afleiden -die betekent “da’s het leven” in het Roemeens- is Asa I Viata een Franse groep muzikanten, met een uitgesproken interesse in Balkanritmes. Zoals het hoort, voor bands van vandaag, vertaalt zich in het naast elkaar gebruiken van instrumenten uit de folk, met elektronische beats.

Accordeonist / saxofonist Cyrille Crépel en violist Antoine Marhem, het duo dat eigenlijk de kern vormt van de groep, ontmoetten elkaar een jaar of zeven geleden en, zoals dat gaat onder muzikanten, spraken af dat ze samen wat zouden gaan doen. Hier gebeurde dat ook echt, het duo werd een kwartet en het kwartet breidden nog uit tot een vijftal. Vandaag zijn dat de al genoemde twee, samen met gitarist Maximilien Missiaen, bassist Timothée Billet en Ben Delville, die, naast de dwarsfluit en de percussie op zich neemt en de loops en beats uit de elektronische doosjes tovert.

Er kwam in 2015 een EP met vijf nummers, “No Border”, die meteen flink wat stof deed opwaaien, vanwege het mixen van verschillende genres, met als zowat enige constante de dansbaarheid van de songs. Vandaag is er dan het echte debuut, dat overigens drie van de vijf nummers van de EP, al dan niet in remix-versie, bevat met “O.H”, “Haidu” en “Fund Der K.”, dat op deze plaat de debatten mag openen met MC Brother Culture in een zogeheten “Natty Dread Ride”.

Daarmee zit de sfeer er wel meteen geweldig in, want dit is een nummer, waarmee je lammen aan het dansen krijgt. Brother Culture tekent ook present in “Election Corruption” en “Propaganda”, waarin de gitaar erg knappe dingen doet. De Servische traditional “Ajde Jano” staat daar in behoorlijk schril contrast tegenover: de Frans-Spaanse zangeres Norig maakt zich het nummer op lieflijke en toch gedecideerde wijze eigen, terwijl de viool de knapste mee- en tegenpassages speelt en de accordeon zowel naar de Balkan als naar Argentinië neigt. Norig komt trouwens nog een keer terug voor afsluiter “Grita Justicia”, waarin ze aan de slag gaat met Sidi Wacho, de Rijselse band rond de geweldige Saidou en Boris Viande, van wie ik trouwens veel verwacht op de nieuwe CD, die ze over enkele weken uitbrengen.

Tussendoor krijgt de luisteraar nog twee samenwerkingen geserveerd met de hier ten huize erg hoog ingeschatte Bastien Charléry, ons bekend van onder anderen Le Collectif Cok Malko en Baro Bialo: “Anterija “n “Kolomeyke” zijn ongetwijfeld twee van de vele hoogtepunten van een plaat die eigenlijk niet één minder moment kent: dit is wereldmuziek, zoals ze hoort te zijn: feestelijk en tegelijk goed gespeeld, overtuigend en tegelijk met de ogen op de realiteit gericht. Ik denk dat de wereld er flink anders zou uitzien, als er wat meer mensen Asa-I-Viata kenden. Mag ik op een klein toerneetje in onze contreien hopen?

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

label : Vlad
distr.: Xango

video