DORIS ACKERMANN’S ACOUSTIC PROJECT - LIVE @ SCALA

Je vraagt het je bij momenten toch af, hoe het kan, dat je artiesten van over de hele verre wereld te beluisteren krijgt, terwijl op nauwelijks duizend kilometer hier vandaan, iemand al meer dan dertig jaar aan de slag blijkt te zijn, plaat na plaat maakt, festival na festival speelt in een genre waar je wel van houdt en toch heb je er nooit wat over gehoord. U voelt me al komen: Doris Ackermann uit het Zwitserse Zürich, is zo iemand. Ik geef toe: je associeert Zwitserland met allerlei dingen, maar toch niet in de eerste plaats met country of bluegrass en toch zijn dat de genres waarin Doris al ruim dertig jaar met meer dan gemiddeld goed gevolg uitblinkt. Voor haar begon het, zoals bij zovelen van haar en mijn generatie -Doris is geboren in 1963- met het horen van John Denver’s “Leavin on a Jet Plane”: van daaruit startte een carrière als zangeres, die van John Denver leidde naar alle grote namen: ook Dylan, Presley, Reba McEntire, The Eagles, Emmylou Harris en Alison Kraus gingen in de loop van de jaren tot de favorieten en dus ook de invloeden van Doris behoren.

Zwangerschappen en het moederschap hielden haar in bepaalde periodes van haar leven wat weg van het podium, maar Doris bleef wel altijd liedjes schrijven, die ook gretig door andere, vooral Zwitserse, zangeressen werden opgepikt, maar gaandeweg -de kinderen groeien op- kwam er wat meer tijd vrij en begon het weer te kriebelen: Doris ging weer de hort op, deed voorprogramma’s voor Johnny Cash, Kris Kristofferson en Kenny Rogers en het is bij zo’n optreden in de Scala van Wetzikon zowat de eigen achtertuin dus- dat de opnames gemaakt werden van deze live CD. Begeleid door een bijzonder kundige band in klassieke country-opstelling (drums, staande bas, gitaren van allerlei soort en toetsen in allerlei opstellingen) doet Doris, die zelf niet alleen zingt, maar ook gitaar en mandoline speelt, een doorloop van het repertoire dat ze in de loop der jaren bijeengeschreven en -geleend heeft en daaruit wordt een CD gedestilleerd, 13 tracks en 49 minuten lang.

Aan de coverkant van de zaak, zijn er Larry Cordle’s “Highway 40 Blues -eentje die je zou kunnen verwachten-, naast Blue Love” van The O’Kanes (wat zou er van Kieran Kane en Jamie O’Hara geworden zijn?), wat al veel minder voor de hand ligt. Ook Tom Petty’s “Apartment Song” wordt onder handen genomen, maar de prijs van de grootste verrassing gaat toch naar Michael Jackson’s “Black or White”, dat hier een indrukwekkende NewGrass-versie meekrijgt en, willens nillens, de rest van de plaat een beetje in de schaduw stelt. Daar mee heb ik niks gezegd over de kwaliteit van de eigen schrijfsels, maar dat nummer steekt er gewoon bovenuit. Van het eigen werk onthoud ik vooral “Talking To The Moon”, dat het midden houdt tussen Texaanse en Ierse folk, “The Rain Falls Down”, een rechttoe-rechtaan klassiek countrynummer en de opener -die ook afsluit “Big Old Willow Tree”.

Bijzonder aangename kennismaking met een goeie zangeres, die goeie nummers brengt met uitstekende muzikanten en die daarenboven het vermogen blijkt te hebben de juiste covers te kiezen. Sterk, heel sterk: u moest maar eens gaan luisteren !

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video