PHØNIX FT. SANGKA - GROOVY GUZHENG

Ik heb er geen idee van, in welke mate het Deense viertal Phønix nog bekend is bij de folkliefhebbers hier ten lande, hoewel de band, die al bijna dertig jaar bestaat, in de loop der voorbije decennia op al onze grote folkpodia stond. Zelf zag ik ze ooit in een meer intieme setting in een klein cultureel centrum in de buurt van Brussel en wat ik me daarvan herinner, is een grappige set van vier heel traditioneel ingestelde muzikanten, twee mannen en twee vrouwen, die klarinetten en stemmen combineerden met accordeon, piano en percussie. e speelden, zoals dat toen gebruikelijk was, voornamelijk traditionele Deense volkswijsjes, waarover ze veel uitleg gaven maar die, toegegeven, naderhand niet erg lang bleken te blijven hangen.

Nochtans speelde het kwartet zowat overal ter wereld op de grootste podia en zo kwam het dat ze in oktober 2014 in contact kwamen met de Chinese guzhengspeelster SangKa. Het was zo’n beetje liefde op het eerste gezicht of gehoor, want de Denen waren compleet wég van de klank van de guzheng. Dat is, voor alle duidelijkheid een aan de citer verwant instrument met een wisselend aantal snaren en verplaatsbare bruggetjes. De snaren worden getokkeld met de vingers waar plectrums aan bevestigd zijn en dat levert een wat zweverige of kabbelende klank op, waar de mensen van Phønix meteen van hoorden dat die mogelijkheden bood om, in contrast tot bij voorbeeld hun eigen basklarinet, een heel nieuwe wending aan hun muziek te geven. De 4 + 1 sloegen meteen aan het spelen en schrijven en het eerste tastbare resultaat van die kruisbestuiving is er nu, in de vorm van deze CD van 38 minuutjes, waarop, in negen nummers, volop wordt aangetoond dat de Denen goeie oren blijken te hebben.

Je hoeft bij voorbeeld maar te luisteren naar het laatste nummer van de plaat, de Deense traditional “Sven Nordmand” om te horen dat de basklarinet van Anja Præst en de stem van Karen Mose wonderwel samengaan met de klank van de guzheng. Nu, beginnen bij het laatste nummer van een plaat…het lijkt wat gek, maar toch zou ik het in dit geval aan iedereen durven aanraden: het betreft namelijk een live-opname van op het Spot-festival in 2015 en zoals u weet, valt er live veel minder te camoufleren dan in de studio. Nu, de vier van Phønix zijn dermate door de wol geverfde muzikanten, dat ze weinig trucjes nodig hebben om te demonstreren wat ze in huis hebben. Naast dat ene live nummer, zijn er nog de andere Deense volksmelodieën “De To Ravne”, “Jasmin Stars”, “De To Kongeborn” (“Twee Koningskinderen”, zowaar…) en “Verstervig”. Van Chinese kant komen “YuMeiRen” en “LiuYangRiver”, terwijl accordeonist Jesper Vinther “The American Chinese” en “The Groovy Guzheng Waltz” schreef, waarin percussionist Jesper Falch ruimschoots de gelegenheid krijgt uit te blinken in eenvoud.

Wie mogelijk gedacht had dat de folk, zoals Phønix hem speelt, ten dode opgeschreven is, kan bij deze zijn mening herzien: deze plaat bewijst dat de bandnaam niet toevallig gekozen is, want op deze plaat herrijst hedendaagse wereldmuziek uit de restanten van oude folk.

(Dani Heyvaert)

 

 

Tracks:
1. De To Ravne:Ravneserras (feat. SangKa) 4:41
2. The American Chinese (feat. Sangka) 4:42
3. Jasmin Stars (feat. SangKa) 4:17
4. De To Kongebørn:En Danskermands Chance (feat. SangKa) 4:10
5. YuMeiRen (feat. SangKa) 3:22
6. The Groovy Guzheng Waltz (feat. SangKa) 3:03
7. Vestervig (feat. SangKa) 4:20
8. LiuYang River (feat. SangKa) 3:51
9. Sven Nordmand (feat. SangKa) 5:11

Artiest info
Website  
 

label : Go'Danish
distr.: Xango

video