TRANSGLOBAL UNDERGROUND - DESTINATION OVERGROUND

Jezus, wat worden we met een rotvaart ouder! Een kwart eeuw is het al geleden, dat we kennis maakten met Transglobal Underground en hun zeer bijzondere ritmes. “Templehead”, “Shimmer”, “I,Voyager”…wie destijds al eens een concert- of fuifzaal betrad, kreeg die nummers zodanig vaak opgelepeld, dat ze nooit meer uit het geheugen zullen verdwijnen en één van de bepalende factoren daarbij, was het volstrekt unieke stemgeluid van zangeres Natacha Atlas. Zij is al die tijd, af en aan, blijven samenwerken met Transglobal Underground en, nu die band zijn 25-jarig bestaan viert, mag Natacha natuurlijk niet op het appel ontbreken.

Zoals het hoort, wordt het zilveren jubileum kracht bijgezet middels een CD, die je, met wat goeie wil, als “Best of” kunt catalogeren: twaalf nummers, waarvan slechts drie nieuw of minstens onuitgebracht zijn. Die tracks komen allemaal uit de platen die beide artiesten samen maakten, of uit projecten waaraan beiden deelnamen, maar die onder andere namen op de wereld losgelaten werden.

Ruim 62 minuten typisch TGU-grooves en beats en al even typisch Natacha gezang: de bovenvermelde krakers “Shimmer” zn “I,Voyager” van toen staan erop, net als “Taal Zaman”, en het meer recente “Boss Tabla” en remixes van “Yallachant” -de zogeheten “Youth-remix” en “Lookee Here”, dat door Dreadzone onder handen genomen werd.

Veel meer valt daar eigenlijk niet over te vertellen, behalve dat deze compilatie een uitgelezen kans is voor de wat jongere medemens, om kennis te maken met een band, die de grenzen van de dansmuziek toen serieus verlegde en , de groepsnaam getrouw, klanken en instrumenten van over de hele wereld integreerden. Ik vind dit een redelijk onweerstaanbaar plaatje en een terechte terugblik op een band en een zangeres, waarover sommige van mijn huisgenoten zeggen dat je er moet van houden. Ze hebben gelijk: je kunt hier onmogelijk niét van houden! Heerlijke stuff: goed voor geest en lichaam.

(Dani Heyvaert)

 

 

Tracks:
1. Shimmer (Run Devils And Demons Mix) 5:45
2. I Voyager 6:31
3. Taal Zaman 5:23
4. Yallachant (Youth Remix) 4:30
5. Boss Tabla 4:07
6. Omri Coulu Leek 4:30
7. Amulet Reprise 2:26
8. Dancehall Operator 4:43
9. A Tongue Of Flame (Unidentified Flying Dub Plates Mix) 6:15
10. Lookee Here (Dreadzone At The Controls Mix) 5:55
11. Ragaali 3:05
12. Sky Giant - Dhol – The Dhol Foundation 8:41

Artiest info
Website  
 

label : Mule Satelite
distr.: Xango

video