BETH WIMMER – BOOKMARK

“Miracle Girl” in 2008 en “Ghosts & Men” uit 2011 waren de twee platen die ons lieten kennismaken met de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Beth Wimmer. Haar debuutplaat dateert echter al uit 2004 en verscheen op de markt onder de titel “Live Within Live Without”. Eind vorig jaar stuurde ze ons echter haar vierde album toe dat in Liechtenstein, Oostenrijk en Los Angeles werd opgenomen.

Co-producer van dienst voor dit na zes jaren van relatieve stilte verschenen album was Billy Watts, gitarist bij o.a. ‘Mojo Monkeys’, Jennifer Warnes en Eric Burdon. Hij speelt ook op akoestische, elektrische, lap steel- en basgitaar mee op de tien tracks die terug te vinden zijn op de nieuwe plaat “Bookmark”. Negen van deze liedjes zijn eigen composities van Beth Wimmer en de enige cover die een plaats op deze cd kreeg was bestemd voor de song “Starman”, een eerbetoon aan haar begin 2016 overleden muzikale voorbeeld David Bowie.

De andere instrumentalisten die bijdroegen aan de studio-opnamen zijn bassist Taras Prodaniuk en drummer David Raven, twee collega’s van Billy Watts bij ‘Mojo Monkeys’. Verder zijn er ook nog gastbijdragen van zangeres Suzie Candell voor harmony vocals, Rodrigo Aravena op basgitaar en Dänu Wisler als multi-instrumentalist op enkele tracks.

Beth Wimmer woont met haar echtgenoot en drie katten al een tijdje nabij Zürich in Zwitserland waar ze haar liedjes componeert en baseert op eigen ervaringen, maar ook op fantasie en empathie met de medemens. Dit album begint met de titeltrack “Bookmark”, een subtiel liefdesliedje dat u in een live uitvoering op bijgaande video kunt beluisteren. “Loosen My Grip” en “Louisiana” zijn daarna meer uptempo gebrachte folkrocksongs die allebei drijven op knappe stukjes gitaarmuziek.

In de liedjes “Mahogany Hawk” en “Mexico” kijkt de zangeres wat melancholisch en nostalgisch terug naar de periode die ze in Californië nabij de Mexicaanse grens in haar geboorteland Amerika heeft doorgebracht. “Pretty Good” is een complexloze countryrocker en in “Simplicity Of A Man” vertelt ze over een man die, na 52 jaar getrouwd te zijn geweest, aan het graf van zijn vrouw oprechte dank uitspreekt voor de liefde die hij van haar heeft mogen krijgen tijdens hun meer dan een halve eeuw samenleven.

De keuze voor “Starman” als uitstekende cover op het vierde album “Bookmark” was deze keer bij Beth Wimmer dus ingegeven door het heengaan van David Bowie, maar ook bij haar vorige albums was er ruimte voor een cover met “Only Love Can Break Your Heart” van Neil Young op haar tweede plaat en “Bad Moon Rising” van ‘Creedence Clearwater Revival’ in balladvorm op het derde album.

De twee laatste tracks op deze plaat zijn songs over de liefde in het leven van de zangeres zelf: “The Last Part” bezingt het ontbrekende stukje in haar leven dat werd opgevuld door haar geliefde en in “We Can Do This” wijst ze op de pure kracht die uitstraalt van de gemeenschappelijke dagelijkse strijd die ze samen met haar man voert voor een beter leven. “Bookmark” is alweer een van begin tot einde kwalitatief zeer hoogstaande plaat van deze sympathieke zangeres, die ons nu toch al voor de vierde keer aangenaam weet te verrassen met haar muzikale werk.

(valsam)
“Inspired by real events in her own life and her unlimited fantasy, on her fourth album ‘Bookmark’, the American (now Swiss) singer-songwriter Beth Wimmer has once again delivered nine own penned beauties and one terrific cover version of David Bowie’s classic song ‘Starman’.“ – www.rootstime.be

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video