WHITHERWARD – THE ANCHOR

‘Whitherward’ is een indiefolkkwartet uit Nashville, Tennessee dat oorspronkelijk nog als een duo optrad met zangeres Ashley E. Norton en haar levenspartner zanger-gitarist Edward A. Williams. Na een tijdje trad violiste Stephanie Groot toe tot de formatie en nog recenter vervolledigde bassist Patrick Hershey het kwartet.

Hun door rock, folk, jazz en singer-songwritermuziek beïnvloede sound als viertal is nu voor het eerst duidelijk te horen op hun vijfde album “The Anchor”. Dat is eigenlijk de eerste volwaardige studioplaat na de release van vier eerdere ep’s: “Stardust” in 2014, “Music Monster” en “Vulnerable” in 2015 en “Clockwork Heart” in 2016, ep-tjes die allemaal nog als duo op de markt zijn verschenen.

“The Anchor” is samengesteld uit 13 nieuwe songs die de band na het uitbrengen van deze laatste ep samen heeft geschreven. Het openingsnummer van het album is ook de titeltrack, gevolgd door een kort en wat mysterieus intermezzo en het catchy deuntje “Deaf, Dumb, And Blind” dat we aan u via bijgaande video willen voorstellen. Ook het door mandolinespel gedomineerde uptemponummer “Are You There?” beschikt volgens ons over de nodige portie hitgevoeligheid.

Ashley Norton en Edward Williams doen ons af en toe denken aan het Britse duo ‘My Darling Clementine’, ook al een echtpaar met Michael Weston King en Lou Dalgleish. Die vergelijking gaat volgens ons voornamelijk op bij het horen van de songs “Haunted By Me”, “Nephew” en “The Night I Fell For You”. De indie folkmuziek die ‘Whitherward’ pretendeert te brengen horen wij vooral in tracks als “Parallel Universe” en “Teeth”.

Ondaks het feit dat de coherentie en samenhang op “The Anchor” af en toe nog een beetje mank dreigt te lopen, is er zeker voldoende materiaal aanwezig om ons te overtuigen dat er een zeker potentieel zit in ‘Whitherward’. Dat we daarmee een juiste conclusie hebben getroffen, moet deze band in de nabije toekomst maar eens komen bewijzen met een goede opvolger voor deze debuutplaat.

(valsam)
“After the release of 4 ep’s, the indie folk band ‘Whitherward’ from Nashville has now released a first full-cd called ‘The Anchor’ with 13 new tracks. Although not all equally strong, there is for sure sufficient potential present with this quartet. It is now up to them to demonstrate in a follow-up record that we were correct with this statement.“ – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label:STEWSONGS RECORDS

Info: Hemifran

video