MUDDY GURDY – WHEN FRENCHHURDY GURDY MEETS THE NORTH MISSISSIPPI HILL COUNTRY BLUES

 

 

 “ When the hurdy-gurdy meets mississippians… “

Drie Franse muzikanten (Tia Gouttebel: zang/gitaar, Gilles Chabenat: hurdy-gurdy & Marc Glomeau: percussie) die samen werken onder de naam Hypnotic Wheels zetten in 2015, bij de voorbereiding van hun tweede studio album, het plan op om een album op te nemen met muziek die zijn inspiratie vindt in traditionele Franse muziek én North Mississippi Hill Country Blues, waarbij de hurdy-gurdy (draailier) de tweede gitaar vervangt. Om deze twee verschillende muziek culturen bij elkaar te kunnen brengen, reisden ze naar North Mississippi en werkten ze er samen met Cedric Burnside (gitaar/zang), Shardé Thomas (fluit/zang), Cameron Kimbrough (gitaar/zang) & Pat Thomas (gitaar/zang). Allen zijn het afstammelingen van prestigieuse (groot)ouders als (respectievelijk) blues zanger/gitarist Robert Lee “R.L.” Burnside (1926-2005), fluitist Othar “Otha” Turner (1907-2003), blues gitarist David “Junior” Kimbrough (1930-1998) en Delta Blues muzikant James “Son” Thomas (1926-1993).

De opnames van de vijftien tracks gebeurden “buiten”, in veranda’s, bij mensen thuis of, in de omgeving van voor de muziek van Mississippi historische plaatsen (landmarks) of bezienswaardigheden, als Dockery Farm (een kantoenplantage aan de Sunflower River tussen Ruleville en Cleveland, MS) en Ebony Club (belangrijke muziek nachtclub in Indianola, MS. Ze werd op het einde van WOII gebouwd door Johnny Jones. Ray Charles, Count Basie, B. B. King, Bobby Bland, Little Milton, Albert King en… traden er op).

“ The result is an incredibly authentic recording, without any gimmicks or gloss, where the songs are recorded on location, where the old melts into a new music that is all its own… “

R.L. Burnside (1926-2005)

Robert Lee Burnside (1926-2005) was een blues gitarist en zanger die het grootste deel van zijn leven in de omgeving van Holly Springs (Noord-Mississippi) heeft gewoond. Burnside werd geïnspireerd om gitaar te spelen na het horen van het album ‘Boogie Chillen’ van John Lee Hooker. Het spelen zelf leerde hij voor het grootste deel van Fred McDowell, die in zijn buurt woonde. Ook zijn aangetrouwde neef Muddy Waters moet gezien worden als een van zijn inspirators. Alleen halverwege de jaren vijftig verliet hij voor een korte tijd zijn geboortestreek voor Chicago. De eerste opname van Burnside dateert van 1969 en werd uitgebracht bij Arhoolie Records. Na nog een album met akoestische blues in dat jaar zou het tot in 1984 duren voor Burnside weer een album uitbracht: ‘Mississippi Hill Country Blues’ (Swingmaster). Diverse singles volgden, uitgebracht door David Evens op Highwater Records. Begin jaren negentig kwam hij onder contract bij Fat Possum Records, opgericht door Living Blues-redacteur Peter Lee en Matthew Johnson om de oudere Mississippi-bluesmannen als Burnside en zijn vriend Junior Kimbrough op de plaat te zetten. Hiermee begon zijn echte bekendheid pas. Burnside is Fat Possum jaren trouw gebleven. Na de dood van Kimbrough stopte Burnside met het studiowerk; wel zou hij tot 2001 regelmatig op tournee gaan. Nadat hij in dat jaar getroffen werd door een zware hartaanval verboden de dokters hem het gebruik van alcoholhoudende dranken, waardoor Burnside naar eigen zeggen onmogelijk meer spelen kon. Hij overleed in 2005 op 78-jarige leeftijd.

Met de onsterfelijke klassieker “Goin’ Down South” opent het Muddy Gurdy album. Het nummer is geschreven door R.L. Burnside en door hem voor het eerst opgenomen en uitgebracht in 1967. Het werd daarna gecoverd door Don Croissant, Delta Moon, Immortal Lee County Killers en nog vele anderen. Ook ”See My Jumper Hanging On the Line” is een R.L. Burnside nummer uit 1978. Cedric Burnside (drummer, guitarist & singer-songwriter) die ook Muddy Waters’ ”That Girl Is Bad” en “Rollin’ and Tumblin’” zingt, is de zoon van blues drummer Calvin Jackson en de kleinzoon van R. L. Burnside.

Othar “Otha” Turner (1907-2003)

Othar "Otha" Turner was een van de laatste bekende fluitisten van de bijna verdwenen Amerikaanse fluit en drum blues traditie. Hij maakte als artiest ook deel uit van de Hill country blues scene. Turner's Rising Star Fife & Drum Band speelde aanvang jaren ’70 vaak op feesten. Later veranderde de naam in The Gravel Springs File & Drum Band (Napoleon Strickland, GD Young, Keg Young & Bernice Turner). Turner vormde daarna met Jessie Mae Hemphill en Abe Young de Mississippi Fife and Drum Corps. Met hen bracht hij ‘Everybody Hollerin' Goat’ [1998] en ‘From Senegal to Senatobia’ [1999] uit. Het nummer "Shimmy She Wobble" uit het ‘Everybody Hollerin' Goat’ album werd in 2002 gebruikt in Martin Scorsese’s film “Gangs of New York”. Turner is in 2003 ook te zien in Scorsese’s mini serie (over) “The Blues” als Scorsese de link legt tussen de Afrikaanse ritmes en de Amerikaanse Blues. Corey Harris droeg zijn album ‘Mississippi to Mali’ [2003] op aan Turner, die een week voor de release (op 95-jarige leeftijd in Gravel Springs, MS) stierf. Turner’s dochter Bernice Turner Pratcher, die borstkanker had, stierf ook op dezelfde dag op 48-jarige leeftijd. Op hun gezamelijke begrafenis speelde de Rising Star Fife and Drum Band, met Shardé Thomas (fluit), die toen dertien was.

Zijn kleindochter en protégé Shardé Thomas volgde hem op als fluitiste. Op het Muddy Gurdy album is Shardé te horen op ”Station Blues” (een nummer van Otha Turner & the Afrossippi Allstars uit het album ‘From Senegal to Senatobia’ [1999]), haar eigen ”Shawty Blues” en traditional ”Glory Glory Hallelujah”.

Junior Kimbrough (1930-1998)

David "Junior" Kimbrough was een Amerikaanse blues muzikant en het best gekend van de nummers "Keep Your Hands off Her" en "All Night Long". Hij is een van de belangrijkste blues gitaristen van de tweede helft van de 20ste eeuw, hij herdefineerde de Blues. Kimbrough benaderde de blues muziek totaal “anders” dan zijn voorgangers, waardoor hij naast Son House, Bukka White en Fred McDowell geplaatst wordt. Junior deed méér dan een muziek traditie verder zetten en de stijl verbeteren, hij vond de Blues opnieuw uit, hij maakte zijn eigen sound. Toen Junior nog een kind was en te klein was om zijn vader te helpen op de akkers, lette zijn oudste zus op hem. Hij nam dan de gitaar van zijn vader en leerde zelf spelen. Na twee jaar school gelopen te hebben vond Junior in Holly Springs werk bij de Amerikaanse tractor- en landbouwmachinefabrikant John Deere. Junior is altijd blijven gitaar spelen, trad thuis op in de weekends en werkte aan eigen nummers, omdat hij niet langer covers wou blijven spelen. Omdat zijn thuis een club werd, huurde hij een kamer om wat tot rust te kunnen komen. Kimbrough had een gave voor songwriting, maar bracht zijn eerste album (‘All Night Long’ [1992] – producer: Robert Palmer / Fat Possum Records) pas uit wanneer hij 62 was. Junior trad vaak op in Holy Springs, waar rock bands als de Rolling Stones, Sonic Youth en U2 speciaal naar toe kwamen om hem (en Kinney Malone: drums & Garry Burnside: bas) te kunnen zien optreden. Junior nam daarna nog ‘Sad Days, Lonely Nights’ [1993], ‘Most Things Haven’t Worked Out’ [1997] en (postuum uitgebrcht) ‘God Knows I Tried’ [1998] bij Fat Possum uit. Junior stierf thuis in Holly Springs aan een hartinfarct wanneeer hij 67 was. Mildred Washington, die 30 jaar lang zijn maatje was, bleef toen alleen achter. Sommigen beweerde dat David “Junior” Kimbrough naast  zijn muziek ook 36 kinderen achter liet.

Zijn kleinzoon Cam(eron), zoon van drummer Kenny Kimbrough, volgde hem in zijn sporen. Hij  stond al op zijn zestiende in de studio en was als zanger, drummer en gitarist erg actief. Hij debuteerde in 2010 met ‘Realism’. In 2011 ontmoette hij Lightnin Malcolm, met wie hij een duo vormde. Ze namen samen het live album ‘Renegade’ op. Op het Muddy Gurdy album is Cameron te horen op ”Leave Her Alone” (een met slides overgoten Junior Kimbrough song uit zijn album ‘Most Things Haven’t Work Out’ uit 1997) en zijn eigen nummer ”Gonna Love You”.

James “Son” Thomas (1926-1993)

James "Son" Thomas was een Delta Blues, grafdelver en beeldhouwer uit Leland, MS. James groeide op bij zijn grootouders, die hem “Son" noemden. In 1967 werd hij ontdekt door William Ferris en wordt hij genoemd in zijn boek "Blues From The Delta". Thomas werkt graag met ongebakken klei, waarmee hij graag schedels boetseert met echte menselijke tanden. Sommige van zijn beelden zijn te zien in het Delta Blues Museum, in Clarksdale, MS en in het Highway 61 Blues Museum, in Leland, MS. Thomas nam samen met Eddie Cusic, met wie hij vaak optrad, het nummer “Once I Had a Car", dat op het compilatie album ‘Mississippi Delta & South Tennessee Blues’ [1977] staat. Later werkt hij ook samen met de Zwitserse harmonicaspeler Walter Liniger. Thomas’ bekendste album is ‘Gateway to the Delta’ [1987]. Thomas stierf in 1993 in Greenville, MS. John Forgety betaalde in 1996 zijn grafsteen. De tekst van zijn grafschrift is een gedeelte van de tekst van een van zijn nummers.

Zijn zoon Pat Thomas volgde hem op en speelt nog altijd de nummers van zijn vader. Op het Muddy Gurdy album zingt hij een eigen akoestisch nummer, ”Dream”.


Gilles Chabenat-Tia Gouttebel-Cameron Kimbrough-Marc Glomeau

De Franse gitariste / singer-songwriter Tia Gouttebel werd ontdekt door Larry Garner, die haar (tussen 1999 en 2001) meerdere keren als gaste uitnodigde wanneer hij in Europa tourde. Tia vormde haar eigen band Tia  & The Patient Wolves in 2002, met wie ze o.a. te zien was tijdens het Cahors Blues Festival (2006), het Kwadendamme Festival (2009), Blues in Bloom (2011) en het Cognac Blues Passions (2013). In oktober 2016 was ze in de MOD in Hasselt op uitnodiging van move2blues, waar ze het nieuwe bluesseizoen opende. In Hasselt waren Tia’s “Lijdzame Wolven” Glomeau Marc (drums) en Cokelaere Laurent (bas). Tia debuteerde in 2008 met het album ‘Foggy Head Warm Heart’ (een album met vooral blues klassiekers), bracht in 2011 ‘Travellin’ With My Guitar’ uit (een album met vooral eigen materiaal) en dit jaar de EP ‘Tia’ en het studio album ‘Lil’ Bird’. 

Op het Muddy Gurdy album is Tia zelf te horen op ”She Wolf” (van Jessie Mae Hemphill), ”Shake’ Em On Down” (van Mississippi Fred McDowell) en ”Help the Poor” (van Charles Singleton). Ze valt sterk op door haar eigen stijl van zingen en gitaar spelen. Tia verloor haar (blues) hart aan de Mississippi en dat laat ze hier duidelijk horen.

Met ‘When French Hurdy Gurdy Meets the North Mississippi Hill Country Blues’ archiveert Muddy Gurdy (Hypnotic Wheels & Shardé Thomas, Cedric Burnside, Cameron Kimbrough + Pat Thomas) een boeiende en erg geslaagde “fusion” van Franse hurdy-gurdy muziek en North Mississippi Hill Country Blues. Het album, dat ook hulde brengt aan eerdere blues ikonen, bewijst nog eens het “universele” en grenzeloze van muziek. Voor mij is dit ano 2018 al een Top3 Blues album!

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01.”Tia In the Rocking Chair” (intro, ambient sounds) – 02.”Goin’ Down South” [R.L. Burnside] – 03.”That Girl Is Bad” [Cedric Burnside] – 04.”See My Jumper Hanging On the Line” [R.L. Burnside] – 05.”Rollin’ and Tumblin’” [Muddy Waters] – 06.”Station Blues” [Otha Turner] – 07.”Shawty Blues” [Sharde Thomas] – 08.”Glory Glory Hallelujah” [traditional] – 09.”Leave Her Alone” [Junior Kimbrough] – 10.”Gonna Love You” [Cameron Kimbourgh] – 11.”Dream” [Pat Thomas] – 12.”She Wolf” [Jessie Mae Hemphill] - 13.”Shake’ Em On Down” [Mississippi Fred McDowell] – 14.”Help the Poor” [Charles Singleton] – 15.”Highway 61” (ambient sounds) – Written by as [noted] ℗ 2017 – Produced by Chantilly Negra

Album line-up:
Shardé Thomas: fife, vocs
Cedric Burnside: acoustic guitar, vocs
Cameron Kimbrough: guitar, vocs
Pat Thomas: guitar, vocs
& Hypnotic Wheels :
Tia Gouttebel: guitar, vocs (FR)
Gilles Chabenat: hurdy-gurdy* (FR)
Marco Glomeau: percussion (FR)

(*Hurdy-Gurdy: wheel fiddle / draailier : a traditional French instrument, a stringed instrument that produces sound by a hand crank-turned, rosined wheel rubbing against the strings. The wheel functions much like a violin bow, and single notes played on the instrument sound similar to those of a violin. Melodies are played on a keyboard that presses tangents—small wedges, typically made of wood—against one or more of the strings to change their pitch. Like most other acoustic stringed instruments, it has a sound board and hollow cavity to make the vibration of the strings audible)

Discography MUDDY GURDY / HYPNOTIC WHEELS:
When French Hurdy Gurdy Meets the North Mississippi Hill Country Blues, by Muddy Gurdy - Feat. Cedric Burnside, Cameron Kimbourgh, Pat Thomas & Shardé Thomas [2017] | Hypnotic Wheels, by Hypnotic Wheels [2014]

 

Artiest info
Website  
 

Label: VizzTone Label Group

video