THE POP OF DOP – A COMPILATION OF BELGIAN & FRENCHIAN NUGGETS

Onder de titel “The Pop Of Dop” wordt dezer dagen een uniek verzamelalbum uitgebracht met daarop allerlei zeldzame nummers uit de Belgische en Franse pop- en rockmuziekgeschiedenis. Deze collectie van ‘rarities’ dateert uit de jaren ‘60, ‘70 en ’80 van de vorige eeuw en laat de nieuwe generatie muziekfans kennismaken met allerlei obscure liedjes die de Belgen en Fransen in deze drie decennia op de dansvloer deden belanden.

Deze verzameling van 15 nummers begint met “Bikini Theme” van de in 2001 in Rennes opgerichte formatie ‘Bikini Machine’ met Fred Gransard en Patrick Sourimant als oprichters. Dan volgt “Kana Kapila” uit 1961 van de Belgische gitaarband ‘The Cousins’ die in de sixties vooral bekendheid verwierven met het lekker meezingbare “Kili Watch”. Uit de van hun hit “Move” bekende Belgische soulgroep ‘Jess & James’ ontstond in 1967 de groep ‘Jess James With The J.J. Band’ waarvan we hier het nummer “Something For Nothing” te horen krijgen.

Daarna is het de beurt aan ‘Plastichke’, de Brusselse Franstalige zanger die eigenlijk Jacques Godefroy heette en éénmalig succes wist te vergaren met “Ça Gaze Pour Moi “, zijn in het Brussels gebrachte parodie op de wereldhit “Ça Plane Pour Moi“ van ‘Plastic Bertrand’. De punkrockers van ‘Gabba Lovers’ dragen hun ‘Ramones’-achtige song “No Time“ bij aan dit album, terwijl de Brusselse alternatieve rockgroep ‘La Muerte’ zijn gitaren en synthesizers loslaat in het nummer “Lucifer Sam“.

De Franse psychedelische rocker ‘Unity’ keek altijd al op naar gitaarheld Jimi Hendrix en bracht in 1971 als eerbetoon aan zijn idool het nummer “Owanoumenouma” uit. Tien jaar later in 1981 bracht rockgroep ‘Cherokees’ het singeltje “Ciao Manhattan” op de platenmarkt en de Belgische gitaarband ‘The Saphirs’ rond sologitarist Roland Simillon had een kleine hit met het nummer “Jivaros”.

‘Too Much’ was een obscuur duo met de zo geheten ‘Cathy Too Much’ en ‘Cherry Pickels’ aan de microfoon voor het inzingen van het nummer “Silex Pistols” uit 1978. ‘Les Tueurs De La Lune De Miel’, of ‘The Honeymoon Killers’ zoals ze zich in het Engels noemden, was een Belgische experimentele rockgroep uit het Brusselse die in 1974 werd opgericht door Yvon Vromman en die Marc Moulin als producer had. Hun in 1981 uitgebrachte versie van Charles Trenet’s in 1955 gecomponeerde klassieker “Route Nationale 7” staat nu ook op deze verzamelplaat.

De uit Italiaanse ouders geboren Belgische zanger-gitarist Roberto Epis overleed in 2016 op 68-jarige leeftijd, maar hij draagt hier nog zijn hitje “Cadillac” uit 1978 bij, een coverversie van een song van de Engelse formatie ‘The Renegades’. Het nummer “La Fermeture Éclair” uit 1967 van ‘Delphine’ hoort niet toe aan de buitenechtelijke dochter van koning Albert II, maar is een door gitarist Wayne Proctor naar het Frans vertaalde cover van de song “In The Past” van de formatie ‘We The People’, een nummer dat eind jaren ‘60 ingezongen werd door de Belgische zangeres Delphine Bury.

‘Les Snuls’ zouden we kunnen omschrijven als een Belgisch-Waalse versie van de Britse comedybende ‘Monty Python’. Hun amper 19 seconden durende kinderliedje “L’Araignée” gaat vooraf aan de albumafsluiter “The Pope Of Dope” (zie video) van de muzikale samenwerking tussen ‘Party Harder’ & de Belgische elektroformatie ‘The Subs’ uit Gent, gevormd rond Wiebe Loccufier en Jeroen De Pessemier.

(valsam)

 

 

1. BIKINI MACHINE Bikini Theme (Prima/Sourimant/Gransard/ Hamel) - 2003
2. THE COUSINS Kana Kapila (Rolle/Dovan/de Gomez) - 1961
3. JESS JAMES WITH THE J.J. BAND Something for Nothing (P. Tubbs) - 1968
4. PLASTICHKE Ça gaze pour moi (Deprijck-Lacomblez- Godefroy) - 1978
6. LA MUERTE Lucifer Sam (Barrett) - 1986
7. UNITY Owanoumenouma (Salette) - 1970
1. CHEROKEES Ciao Manhattan (Fransolet) - 1986
2. LES SAPHIRS Jivaros (Lémeret -Simillon - Say) - 1964
4. LES TUEURS DE LA LUNE DE MIEL Route Nationale 7 (Trénet) - 1981
5. ROBERTO Cadillac (Brown/Johnson/Gibson/Mallett) - 1978
6. DELPHINE La fermeture éclair (Lapeire-Proctor) - 1967

Artiest info
   
 

Label: 62 TV Records / [PIAS]

video