TRUE NORTH – OPEN ROAD, BROKEN HEART

De Amerikaanse formatie ‘True North’ uit Oregon aan de Amerikaanse Westkust, combineert traditionele bluegrassmuziek met folk en akoestisch gebrachte harmonieuze samenzang. De leadzang wordt verzorgd door zangeres en songschrijfster Kristen Grainger die ook op ukelele speelt en door zanger Dan Wetzel, die allerlei snaarinstrumenten bespeelt, gaande van akoestische gitaar over mandoline en banjo tot ukelele. Derde band lid is Dale Adkins die eveneens op gitaar en banjo speelt en contrabassiste Suzanne Pearce Adkins (Dale’s eega) vervolledigt het kwartet.

Hun nieuwste plaat “Open Road, Broken Heart” is de opvolger van het in 2014 verschenen album “Elsebound” en herbergt 12 songs waarvan Kristen Grainger er acht zelf heeft voorzien van tekst en muziek. De vier andere nummers zijn covers die telkens door Dan Wetzel als leadzanger worden gebracht: “Mighty Bourbon” van Justin Evan Thompson uit zijn album “Hymns For A Manchild” uit 2015, “Without You” van het album “Ukelele Songs” uit 2011 van ‘Pearl Jam’-frontman Eddie Vedder en “Wilder Than Her” van de cd “Drive-In Movie” uit 1998 van Fred Eaglesmith. Kristen en Dan brengen in duetvorm samen het mooie liedje “The Eye” van Brandi Carlile, een samen met haar neven Phil en Tim Hanseroth (aka ‘The Twins’) a capella gezongen track uit haar laatste album “The Firewatcher’s Daughter” uit 2015.

Het album “Open Road, Broken Heart” van ‘True North’ opent heel aantrekkelijk met de ballad “One-Way Ticket”, een song waarvan we u op bijgaande video in een akoestische live versie laten genieten. De kleine momenten van geluk die in ieders leven opduiken, vormen het onderwerp van de daaropvolgende bluegrass-song “Small Wonders”. Gitaarballad “Dark Horse Bar & Grill” lijkt te gaan over de naam van een godvergeten, duister oord waar men in alle rust en anonimiteit over de dingen des levens kan gaan nadenken.

Folkballad “Ratio Of Angels To Demons” is een liedje over een fictieve conversatie tussen twee goede vrienden, waarvan er één echter is overleden. Het ophalen van allerlei gezamenlijk beleefde herinneringen lijkt af en toe grappig te zijn, maar het is in feite een triest en pijnlijk verhaal. “Seed, Leaf, Flower, Seed” handelt over de dingen die gekoppeld worden aan de seizoenen en de repetitieve opeenvolging ervan die iedereen in zijn leven kan ervaren. Als afsluiters van deze plaat krijgen we daarna nog twee wat meer typische bluegrass-nummers met “I’m Gone” en “You Come Around”.

De in de vakpers gemaakte vergelijkingen tussen ‘True North’ en bands als ‘Alison Krauss & Union Station’ en ‘Mandoline Orange’ zijn niet helemaal onterecht, maar toch vinden wij dat er in dit kwartet een toegevoegde waarde terug te vinden is die minder aanwezig is bij de vermelde groepen, namelijk een zeer sterke aandacht voor de harmonie en de melodie in de songs en bovendien een nooit storende aanwezigheid van al die typische akoestische bluegrass-instrumenten. Leuke plaat, hoor!

(valsam)

"Bluegrass, folk and acoustic harmony vocals: that are the key ingredients of the sound that the American band 'True North' from Oregon is serving in 8 self-penned tracks and 4 cover versions on their album 'Open Road, Broken Heart'. The typical and traditional bluegrass instruments create an added value to the songs and are providing a guarantee for a very agreeable record from this highly original band." - www.rootstime.be  

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

info Hemifran

video