XYLOURIS WHITE – MOTHER

Giorgis ‘George’ Xylouris is een zanger en luitspeler van het Griekse eiland Kreta die geldt als één van de bekendste virtuozen op dit instrument. Jim White is de drummer van de sinds 1992 optredende Australische instrumentale rockformatie ‘Dirty Three’, waarvan ook gitarist Mick Turner en ‘Nick Cave & The Bad Seeds’-violist Warren Ellis deel uitmaken. Samen vormen ze sinds 2013 een muzikaal samenwerkingsproject dat de wat voor de hand liggende naam ‘Xylouris White’ kreeg.

Hun debuutplaat “Goats” verscheen op de markt in 2014 en twee jaartjes later in 2016 volgde een tweede album onder de titel “Black Peak”. Nu is er een negen tracks tellende opvolger klaargestoomd die “Mother” als korte titel kreeg en binnenkort officieel zal worden gereleased. De sound van ‘Xylouris White’ situeert zich in de wereld van jazz en postrock, maar bevat daarnaast ook heel wat ongewone en experimentele klanken. In de hitlijsten zie ik de voornamelijk op luit, gitaar en drums gespeelde muziek van dit duo dan ook niet echt snel belanden.

Giorgis Xylouris zingt dus ook, maar meestal in een taal waar ik alvast geen jota van versta, zoals bij het nummer “Only Love” (zie video) uit dit derde album van het duo. Volgens beide muzikanten is ”Mother” het logische vervolg op de twee vorige platen en dat kunnen we hier dan ook beamen, want in de negen tracks op deze cd kunnen we eveneens geen echte structuur terugvinden.

Het meer dan 7 minuten durende “Motorcycle Kondilies” drijft op oriëntaalse, Indische klanken en alweer een compleet onbegrijpelijk vocaal stuk. De focus van deze plaat ligt duidelijk meer op het instrumentale werk van beide heren en dat wordt hier o.a. beklemtoond in tracks als “Spud’s Garden”, “Achilles Heel” en “Call And Response”.

De wat vlotter in het gehoor liggende nummers zijn “Daphne” en albumafsluiter “Lullaby”, maar het geheel van deze plaat zal bij heel wat luisteraars toch voor fronsende wenkbrauwen zorgen. Of iemand het album van begin tot einde in één ruk kan beluisteren, valt naar onze mening dan ook serieus te betwijfelen. Tenzij men deze vorm van experimentele jamsessies wil gebruiken om tijdens een mediatie in hypnose of trance te geraken, maar daar bestaan ook andere hulpmiddelen voor.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Bella Union
distr.: [PIAS]

video