LA PANIKA – DARMADAN

De groepsleden van de wereldmuziek spelende formatie ‘La Panika’ zijn een smeltkroes van muzikanten uit diverse culturen en allerlei nationaliteiten die elkaar gevonden hebben voor het brengen van een uniek soort muziek. De drie stichtende kernleden van deze groep zijn de Belgische bandleider en saxofonist Benito Blancquaert, de Bulgaarse gypsy-accordeonist Petar Elmazov en trompettist Jean-Pierre Lietar.

De invloeden van de muziek die de Roma-zigeuners uit het Balkan-gebied aan de Zwarte Zee spelen is onmiskenbaar dominant aanwezig in de sound van ‘La Panika’ en dat is zeker het geval in de elf nummers die ze hebben verzameld op hun tweede album “Darmadan”. Deze plaat is de opvolger van debuutalbum “Afan Toufan” uit 2008 en ze zal dezer dagen officieel gereleased worden. Vanaf begin februari zullen de nummers uit dit nieuwe album vaak te horen zijn tijdens de geplande concerten van ‘La Panika’ in de Benelux (zie onderaan deze recensie).

De bezetting van gypsy brassband ‘La Panika’ varieert tussen acht en twaalf instrumentalisten van over de hele wereld die op hun voor ons vaak excentriek lijkende instrumenten spelen. Albumtitel “Darmadan” verwijst naar de oerknal en de ultieme chaos die daarbij is ontstaan. Verwacht geen songteksten op deze plaat, want het is in alle louter instrumentale nummers een mix van allerlei blaas- en percussie-instrumenten die deze tracks tot een mooi klinkend geheel laten samenvloeien. U hierbij een moderne hedendaagse fanfare voorstellen kost dan ook maar weinig moeite.

Er zijn voor de opname van deze cd ook enkele gastmuzikanten in de studio uitgenodigd. Zo ontwaren we accordeonisten Neshko Neshev en Bastien Charlery, Rezak Demirovi op klarinet, Osama Abdulrasol op het veelsnarige instrument ‘qanun’ en ‘Das Pop’-producer en ook producer van deze plaat Reinhard Vanbergen als multi-instrumentalist op o.a. pedal steel, viool, marimba, gitaar en bas.

De muziek die u op “Darmadan” te horen krijgt, lijkt ons het meest geschikt om gespeeld te worden op zwoele zomeravonden. Als dat ook in uw plannen moge passen, dan kunt u nu al maar best overgaan tot de aanschaf van deze plaat, een kwestie van volledig gewapend aan die zwoele taferelen in de zomermaanden te kunnen beginnen.

(valsam)

 

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Zephyrus Records

video