DAYNA KURTZ - HERE VOL.2

Heel lang heb ik getwijfeld of ik deze plaat stiekem voor mezelf zou houden of niet. "Here Vol.2" van Dayna Kurtz is al weken een persoonlijke favoriet waar anderen geen weet van hebben. Een plaat die ik stiekem koester als één van de grote verrassingen van de laatste tijd, maar waarover ik tot dusver nog geen letter heb opgeschreven. Vandaag maak ik een einde aan het voor mezelf houden van de in New Jersey geboren veelzijdige singer-songwriter die haar liedjes steeds met pure emotie brengt. Met haar krachtige stem en gitaarspel speelt ze een mooie combinatie van jazz, blues, R&B, pop, rock en folk. Haar muziek is moeilijk in een hokje te stoppen en dat is ook precies wat Kurtz wil. Jazzy, bluesy, triest, vrolijk, groots of ingetogen: Dayna Kurtz bewijst zich als veelzijdige artiest op alle vlakken.

Al in 1997 werd Dayna Kurtz door de National Academy Of Songwriters verkozen tot singer-songwriter van dat jaar. Alle rootsliefhebbers knuffelde haar dood ten tijde van haar debuutalbum "Postcards From Downtown". Dat dit debuut pas in 2002 uitkwam blijft nog altijd een raadsel, maar Kurtz heeft het daarna snel goed gemaakt met een aantal indringende en veelgeprezen albums. Als eerbetoon verscheen een paar maanden na dit debuut reeds een dvd van een concert in Paradiso, met de titel "Postcards from Amsterdam". Ook haar tweede plaat "Beautiful Yesterday" (2004), een album vol covers, werd door de critici goed ontvangen. Maar ook in ons Belgenland, sinds haar optreden in de Handelsbeurs te Gent in 2005, als voorprogramma van Buddy Miller geniet Kurtz hier ook een behoorlijke bekendheid. En dat de uit Brooklyn afkomstige Kurtz nog meer van de weidse leegte van het Amerikaanse platteland houdt horen we op "Another Black Feather" (2006), waarvoor ze haar inspiratie ging zoeken tijdens een verblijf van een maand in de woestijn zonder telefoon of andere communicatie middelen. Drie jaar later verscheen "American Standard" (2010), een zeer divers en intens album, waarop naast 6 eigen nummers ook vier heel bijzondere en originele covers staan. Maar vooral Kurtz’ eigen nummers maken op deze plaat het meeste indruk. De teksten zijn sterker en krachtiger dan ooit en ook Dayna’s stem lijkt nog donkerder en intenser te zijn geworden. Toch vertolkt Dayna Kurtz voor een belangrijk deel songs van anderen op haar laatste releases, hetgeen ze  ook weer doet op "Secret Canon, Vol. 1" (2012) en "Secret Canon, Vol. 2" (2013). In het voorjaar van 2015 kwam "Rise and Fall" uit. Haar meest persoonlijke en meest soulvolle album ooit, dat qua sfeer en kwaliteit doet denken aan haar doorbraakplaat "Postcards from Amsterdam". Kurtz treedt veelvuldig op in Nederland, met het gevolg dat er in 2016 live concertopnamen van haar tournee gebeurden. Het eerste deel "Here Vol. 1" verscheen vorig jaar en nu is er dus Vol. 2.

Volgens mij is "Here Vol.2" een album dat veel meer aandacht verdient dan het tot dusver krijgt en hiernaast omdat het voor jezelf houden van een mooie plaat uiteindelijk toch minder voldoening geeft dan het delen van deze plaat. Dayna Kurtz komt zoals gezegd uit New Jersey maar pendelt de laatste jaren tussen haar houten cabin aan een rivier in Vermont en haar huis aan een andere rivier in New Orleans. Zij heeft werkelijk met "Here Vol.2" een fascinerende en als je het mij vraagt bloedmooie opvolger van Vol 1 gemaakt. Op "Here Vol.2" domineren uiterst ingetogen folksongs. Het zijn folksongs met een hoofdrol voor het subtiel gitaarspel van Robert Mache en de mooie heldere stem van Dayna Kurtz. Tot zover onderscheidt  "Here Vol.2" zich nog niet van de talloze andere platen in dit genre, maar Dayna Kurtz heeft nog een aantal sterke wapens achter de hand. Dat zijn allereerst haar bijzondere songs. Het zijn zeker geen songs die je na één keer horen meezingt, maar desondanks ligt het lekker in het gehoor en prikkelt het ook nog eens de fantasie. "Here Vol.2" valt hiernaast op door een bijzondere instrumentatie. Spaarzaam begeleid door haar eigen akoestische gitaar en de schelle Telecaster van sidekick Robert Mache weet Kurtz haar songs een geheel eigen en vaak wat bluesy geluid te geven. Er zijn ongetwijfeld mensen die niet goed uit de voeten kunnen met haar bijzonder karakteristiek zware stemgeluid en de inkleuring van de meeste van haar songs, maar persoonlijk vind ik het prachtig.

Als Dayna Kurtz begint te zingen met "Another Black Feather" en "Somebody Leave a Light On" gebeurt er iets met de luisteraar. Je wordt geraakt en er is geen ontkomen aan. Toch blijft er ook een soort afstand voelbaar. Robert Mache is een geweldige muzikant die het gitaarspel van Dayna aan- en opvult maar ook zijn hand niet omdraait voor een mooie solo. Dayna Kurtz kan putten uit een behoorlijk oeuvre. Van haar cd "Rise and Fall" hoorden we op Vol 1. tal van tracks, in dit deel viel de keuze op  het gevoelige "You’re Not What I Need (But You’re All That I Want)" en even later op het openingsnummer van deze cd "It’s How You Hold Me", een prachtige gospelachtige soulballade in de beste Stax traditie. Voor mij de hoogtepunten van dit album. "Reconsider Me", van de veel te jong overleden Johnny Adams, en het afsluitende "Talking at the Same Time", een fraaie Tom Waits cover, worden ook melancholische uitgevoerd en zijn ook om van te smullen.  "Here Vol.2" is een plaat die verleidt en betovert, maar ondertussen maakt Dayna Kurtz ook een plaat die zorgt voor een aangenaam loom gevoel en een verlangen naar de aankomende lente en zomer.  Ik ben al weken diep onder de indruk van deze plaat en denk dat er meer muziekliefhebbers als een blok gaan vallen voor deze mooie en bijzondere plaat. Dayna Kurtz maakt op "Here Vol.2" muziek van een bijna buitenaardse schoonheid,  laat gewoon de betovering maar over je heen komen. Dayna Kurtz is misschien wel bekender in Europa dan in haar eigen land, en wat mij betreft mag dat wel zo blijven. Nu komt ze tenminste met een vrij grote regelmaat naar Europa.  In ieder geval,  "Here Vol.2" is een fraai visitekaartje voor de aankomende tournee , ga het duo dus zeker live aan het werk zien.

 

 

Wed Feb 21st Boxmeer, NL  de theater de Weijer
Thurs Feb 22nd Tilburg, NL Theaters Tilburg
Fri Feb 23rd Deventer, NL Burgerweeshuis
Sat Feb 24th Utrecht, NL Tivolivredenburg 
Sun Feb 25th Doetinchem, NL Het Nieuwe Dijkhuis
Mon Feb 26th Haarlem, NL Patronaat
Wed Feb 28th Wageningen, NL Junushof
Thurs March 1st Bree, Belgium De Breughel  
Fri March 2nd Goes, NL  ‘t Beest  
Sat March 3rd Wetteren, BE Kultuurschuur
Sun March 4 Wilrijk BE de Kern
Tues March 6 Oosterwolde NL De Zon 
Wed March 7 Rotterdam NL Lantaren Venster 

 

 

Artiest info
Website  
 

label: Kismet Records
distr.: Lucky Dice

video