FADO MUNDO - VARIOUS ARTISTS

Portugees André M. Santos is een klassiek geschoolde gitarist, die, als vanzelf, bij de fado uitkwam en niet helemaal tevreden was met de tweede glansrol die de instrumenten vaak toebedeeld krijgen bij “klassieke” fado: meestal zijn de vrouwenstemmen dermate dominant, dat er voor de gitaristen niet veel overblijft dan letterlijk te begeleiden. Volgens Santos verdient het instrument beter: fadomuzikanten zijn vaak schitterende instrumentalisten en wat hij probeert op deze plaat is een aantal nummers her op te nemen, met deze keer wel een belangrijker rol voor de gitaar, hetzij die van hemzelf, hetzij die van Hugo Edgar.

Het muzikantentrio wordt vervolledigd door bassist Oscar Torres en de stemmen vallen op te delen in drie generaties: bij de “oudjes” vinden we Alice Pires (“Lamentos”) en Linda Leonardo (“Na boca da toda a gente”) en bij de youngsters zijn de vertegenwoordigsters Catarina Rosa (“Beijo de amora”), Cristina Clara (“Todas as Mulheres”), Joana Melo (“Procuro e não te encontro”) en de hier echt debuterende Sofia Ferreira (Momento veloz”).

In de tussencategorie hebben we dan dames die al een heuse carrière hebben binnen de fado, zoals Ana Lains (“Hora do levante”, Carla Pires (“Amar não e pecado”), Diamantina (“Queira o não queira”), Célia Leiria (“Lençóis de lua”) en Sandra Correia (“Casaço”).

Dat levert een zonder meer leuke plaat op, die, omwille van het uitgangspunt, een beetje coherentie mist, maar zich verder zeer goed laat beluisteren, ook al omdat er twee instrumentals op staan, die maar al te goed aantonen wat voor straffe muzikanten Santos, Edgar en Torres zijn. Net zoals dat vaak het geval is bij live fado concerten, etaleren de instrumentalisten wat graag al hun kunnen en hier is dat dus niet anders en, toegegeven: “La Partida” en afsluiter “Sonata ao Chiado antigo” blijven het langst hangen. Als tussendoortje is dit OK, als kennismaking ook, maar doe mij toch maar het “echte” werk!

(Dani Heyvaert)

 

 

Tracks:
1. Sandra Correia - Cansaço (Fado Tango) (Luís Macedo / Joaquim Campos)
2. Ana Laíns - Hora do levante (Fado Sevilha) (António da Silva Rodrigues / Jaime Santos)
3. Catarina Rosa - Beijo de amora (Fado Cravo) (Mário Rainho / Alfredo Marceneiro)
4. Linda Leonardo - Na boca de toda a gente (Fado Daniel) (Tiago Torres da Silva / Daniel Gouveia)
5. Diamantina - Queira ou não queira (Fado Jaime) (Fernando Peres / Jaime Santos)
6. Célia Leiria - Lençóis de lua (Mário Rainho / José Fontes Rocha)
7. André Santos e Hugo Edgar - La partida (Instrumental) (Valsa Chilena) (Carlos Bonnet)
8. Carla Pires - Amar não é pecado (Fado Pedro Rodrigues) (Moita Girão / Pedro Rodrigues)
9. Joana Melo - Procuro e não te encontro (António José / Nobre Sousa)
10. Alice Pires - Lamentos (Domingos Gonçalves / Maximiano de Sousa)
11. Cristina Clara - Todas as Mulheres (Fado Lopes) (Tiago Torres da Silva / Mário José Lopes)
12. Sofia Ferreira - Momento veloz (António Rocha / Arménio de Melo)
13. André Santos e Hugo Edgar - Sonata ao Chiado antigo (Instrumental) (Thylo Krassman)

Artiest info
Website  
 

label : Seven Muses
distr.: Xango

video