CHE SUDAKA - ALMAS REBELDES

Een van de blijvertjes in een naar ons gevoel al te snel opdrogende scene, die ons vooral vanuit Barcelona en omgeving kwam aangewaaid, is de van oorsprong Argentijnse band Che Sudaka. Al vijftien jaar maken zij bijzonder aanstekelijke plaatjes en brengen zij ook ons op geregelde tijdstippen, redelijk memorabele dansfeestjes. Want dat is waar hun concerten steevast op uitdraaien: zweet en nogal hitsige taferelen alom.

Om die vijftiende verjaardag in de verf te zetten, deden de mensen van Che Sudaka een beetje wat we dezer dagen ook met Amparanoia meemaken: ze namen een aantal van hun meest bekende nummers opnieuw op en vulden die heropnames aan met drie nieuwe nummers. Over Amparanoia gesproken: frontvrouw Amparo Sanchez is hier te gast op de remake van “Todo Vuelve”, dat oorspronkelijk op “Mirando El Mundo Al Reves”” stond, nu ook alweer tien jaar oud. Er zijn nog meer vriendjes komen opdagen: Manu Chao voor het heerlijke “La Risa Bonita” uit “Tudo é Possible” uit 2009, Yacine Belahcene, van Chab Balowski, voor “Amores-Trenecillo” uit “Alerte Bihotza” van 2005 en de Mexicaan Capricornio Man voor “Mentira Politika”, ook al van “Tudo é Posible”.

Dat zijn zo’n beetje “usual suspects”, die we allemaal in de loop der jaren wel met of in de buurt van Che Sudaka gehoord en/of gezien hebben. Dat is minder het geval voor Jupiter & The Okwess, die present tekenen op “Cuando Serà”, dat op “Hoy” uit 2014 stond. De boodschap, die je haast overal in de nummers van Che Sudaka vindt, blijft dezelfde: we moeten hier op deze wereld, of we dat nu willen of niet, dus kunnen we maar beter proberen elkaar te leren verdragen en te stoppen met onrechtvaardige verdeling van de rijkdommen én met het om zeep helpen van die wereld waar we allemaal moeten op leven. Om daar te geraken, moeten we stoppen met politici te verkiezen, die alleen gebakken lucht verkopen…

De drie nieuwe nummers, “Plegaria”, Los Objetivos” en “La Mente” trekken de lijn gewoon door: ontwikkel jezelf, zodat je sterk in het leven staat en je kunt gaan verzetten tegen de leugens en de onrechtvaardigheid, die je als werkelijkheid voorgeschoteld worden. Het kapitalisme bewijst elke dag opnieuw zijn feilen en falen en dus is het tijd voor wat anders: een andere, nieuwe maatschappij en wereld zijn mogelijk, maar we moeten er wel met z’n allen aan beginnen.

Sommigen zullen dat naïef noemen, maar je kunt er niet omheen dat er wereldwijd meer en meer mensen overtuigd geraken van de waarde en de waarachtigheid van die inzichten. Kijk, als een band dergelijke boodschap weet te verspreiden, zonder in oeverloos prekerig moraliseren te vervallen, dan word ik daar blij van. Dankjewel, Che Sudaka en heel hartelijk gefeliciteerd met jullie vijftiende verjaardag !

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: Cavernicola Records
distr.: Xango

video