ELLY WININGER – LITTLE RED WAGON

Het was de muziek die haar ouders vele jaren geleden speelden, die als permanente inspiratiebron diende voor folk- en blueszangeres en songschrijfster Elly Wininger uit Woodstock, New York. Als kind worstelde ze zich door muzieklessen voor viool, piano en klassieke muziek tot ze als tiener de akoestische gitaar ontdekte en daarin haar favoriete instrument vond voor het componeren en zingen van eigen liedjes, voornamelijk in het folkgenre.

In 1997 verscheen haar debuutplaat “Housewife From Hell” die ze nog samen met zangeres Susan Cohen onder de groepsnaam ‘WildFlowers’ opnam. Daarna volgde een tien jaar durende pauze in haar carrière om drie kinderen te krijgen en op te voeden. Pas tien jaar later in 2007 verscheen een tweede album “Back Eddy Blues” met vooral eigen nummers en nog eens drie jaartjes later was album nummer drie “Part Time Paradise” een feit.

Van 2010 tot 2018 werd het weer een beetje windstil rond Elly Wininger, behalve dan haar opname in de New Yorkse ‘Blues Hall Of Fame’. Maar daar komt nu alweer verandering in na de release van haar vierde studioalbum “Little Red Wagon”. Ze brengt dertien folk-, country-, blues- en zelfs Cajun-liedjes op deze door haar samen met Stephen Miller geproduceerde plaat. Elly Wininger vindt in haar directe omgeving meer dan voldoende inspiratie voor de liedjes die ze schrijft en brengt op dit album.

Openingstrack “Clarion River” weet de aandacht van de luisteraar meteen te vatten. “Shade” is een ballad die Elly niet zelf schreef maar die door singer-songwriter Kyle Esposito uit Woodstock werd gecomponeerd. Dat geldt ook voor de door haar in een nieuw arrangement gestopte versie van de traditional “Wild Ox Moan”, bij muziekexperten misschien nog wel gekend in de versies van o.a. Vera Hall, Taj Mahal, Geoff Muldaur en bluesrocker ‘Big Sugar’.

Elly Wininger heeft ook de gewoonte om één coverversie van een stokoud nummer op haar platen op te nemen en dat is hier de song “See If I’ll Care” geworden, een nummer van de zwarte blueszangeres Bessie Smith uit 1930. Andere aan te bevelen tracks uit deze plaat zijn het uptempo gebrachte Cajun-lied “Two Steps Forward”, de instrumentale blues-track “El’s Kitchen”, “Hard Livin’”, het intimistische “I Say Love” en de albumtiteltrack “Little Red Wagon” die u op de bijgaande video in een akoestische live versie kunt beluisteren.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Rabbit Hole Records

video