DEEP DARK WOODS – YARROW

De zesde plaat van de Canadese alt.country- en folkformatie ‘Deep Dark Woods’ is recent verschenen onder de titel “Yarrow”. Het is de langverwachte opvolger van hun album ”Jubilee” dat al van vijf jaar terug dateert naar 2013. De groep is door de jaren heen herleid tot een trio met oprichter Ryan Boldt nog steeds als zanger-gitarist en belangrijkste songschrijver. Geoff Hilhorst op piano en orgel en Clayton Linthicum op gitaar zijn de andere huidige bandleden. Zangeres Kacy Anderson van het folkduo ‘Kacy & Clayton (Linthicum)’ zorgt voor schitterende backing vocals bij de meeste songs op deze nieuwe cd.

De oorsprong van het in 2005 opgerichte ‘Deep Dark Woods’ ligt in Saskatoon, Saskatchewan en hun titelloze debuutplaat uit 2006 zorgde toen al meteen voor een internationale bekendheid, voornamelijk door het zeer opvallende en unieke tenorstemgeluid van frontman Ryan Boldt. Het in 2011 verschenen album “The Place I Left Behind” behoort naar onze mening nog steeds tot de top 20 van beste platen ooit.

Is het na een hiaat van 5 jaar verschenen nieuwe werk van ‘Deep Dark Woods’ vernieuwend of een ommekeer in vergelijking met hun vroegere werk? Nee, zeker niet en dat is ook maar goed zo, want zoals de band in de negen tracks van deze plaat presteert, dat is hoe we ze altijd al het liefst aan het werk hoorden. Er staan derhalve geen echte uitschieters op “Yarrow”, maar dus eveneens geen enkele zwakkere song.

De door Ryan Boldt en co-producer van dit album singer-songwriter Shuyler Jansen uit Edmonton gecomponeerde openingstrack “Fallen Leaves” (zie video) verscheen als eerste single, gevolgd door “Drifting On A Summer’s Night”. Andere toptracks zijn “Deep Flooding Waters”, “Roll Julia”, het prachtige “Teardrops Fell” en de melancholische slotsong “the Winter Has Passed”. De meest opvallende track op “Yarrow” is echter het bijna 9 minuten durende epos “The Birds Will Stop Their Singing”.

‘Deep Dark Woods’ straalt nog altijd evenveel energie en dynamisme uit als in hun beginjaren en hun podiumperformance behoort nog steeds tot het allerbeste wat je van een live gebrachte optreden mag verwachten. Hoe dat dan wel mag zijn, kunt u in april overigens zelf gaan bekijken bij hun vijf Benelux-optredens (1 in België en 4 in Nederland). De beste liedjes uit de zes albums van deze ‘diepe donkere bossen’ uit Canada zullen daarbij zeker aan bod komen en dat wilt u toch ook zelf live meemaken.

(valsam)

 

6 april 2018: De Casino, Sint-Niklaas, BE
7 april 2018: Gigant, Apeldoorn, NL
8 april 2018: Poppodium Grenswerk, Venlo, NL
13 april 2018: Tivoli - Vredenburg, Utrecht, NL
15 april 2018: De Oosterpoort, Groningen, NL

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Six Shooter Records / Thirty Tigers

video