3MA - ANAROUZ

e komen uit Mali, Madagascar en Marokko de drie protagonisten van deze plaat en ze heten respectievelijk Ballake Sissoko, Rajery, en Driss El Maloumi. En kleine tien jaar geleden debuteerden ze met een titelloze plaat en ging er een schokgolf door de muziekwereld: een dergelijke samenwerking over de disciplines en nationaliteiten was tot dan toe nooit vertoond op snaarinstrumenten. Sinds die debuutplaat werden alle drie de heren een pak bekender, ook in onze contreien: Ballake ging samenwerken met Ludovico Einaudi, Keyvan Chemirani, Ross Daly en vooral Vincent Ségal. Driss El Maloumi speelde en nam op met Paolo Fresu en Debashish Bhattacharye en werd een vast lid van Jordi Savall’s “Hesperion XXI”-ensemble. Rajery hield zich in thuisland Madagascar vooral bezig met het opzetten van een intussen druk bezocht muziekfestival en met muziekonderwijs, al kwam hij tussendoor ook geregeld naar Europa om, al dan niet met dit trio, de grootste zalen te bespelen.

Alles wat in 2008 over de debuutplaat gezegd en geschreven werd, kan en moet eigenlijk herhaald worden, nu deze nieuwe plaat er is. Die werd overigens niet onverwacht nummer 1 in de gespecialiseerde hitlijsten van december 2017 en januari 2018 en daar is meer dan voldoende reden voor: we worden er namelijk drie kwartier lang opnieuw aan herinnerd hoe mooi de snaren van de kora van Sissoko kunnen samen dwarrelen met de Oud-klanken van El Maloumi en de Valiha van Rajery. Dit is alweer muziek van een zeldzame, fragiele schoonheid, waarbij het nog maar eens duidelijk wordt hoe weinig moeite het de echte groten kost om met gelijkgestemde zielen samen te spelen, zonder per se op het voorplan te willen treden. Om beurten leidt de een en begeleiden de anderen en die attitude komt de homogeniteit van de plaat alleen maar ten goede. Alle tien de nummers werden door de drie heren samen geschreven en de ervaring en het meesterschap van de drie stromen onophoudelijk door de boxen. op de tracks “Anfaz” en “Mariam” komt de Marokkaanse percussionist Khalid Kouhen, die zopas trouwens een album onder eigen naam uitbracht, een handje toesteken om het geheel nóg mooier te maken en zomaar aan te tonen dat echte muzikanten elkaar altijd vinden middels die ene, universele taal, die “muziek” heet.

Je hoeft heus geen ervaren luisteraar te zijn om deze plaat te kunnen smaken, zo leerde mij een recente autorit met mijn kleindochter. Ik denk dat dat kind goeie oren meegekregen heeft… Alle drie de heren zijn dezer dagen in de buurt, al dan niet in trioformatie. Ik zou ’t wel weten, als ik u was. Zit uw agenda al een beetje overvol? Geen nood: er is deze prachtige nieuwe plaat, die u het gemis kan helpen verzachten. Mocht u nog niet overtuigd zijn: klink even de bijgaande link aan en dan komt het wel…

(Dani Heyvaert)

 

De Spil Roeselare op 17 januari

 


Artiest info
Website  
   

label : Mad Minute Music

distr.: Xango

video