MARIUS HOLTH – FORTUNETELLER (EP)

Ik heb altijd al iets wantrouwends gehad als ik geconfronteerd wordt met het fenomeen ‘waarzegger’. Je gelooft erin of je vindt het allemaal maar grote kwakzalverij. Deze gedachte kwam bij me op toen ik de titel “Fortuneteller” zag bij het ep-tje van singer-songwriter Marius Holth uit Noorwegen. Besef dus dat ik me met enige argwaan aan het beluisteren van dit vijf songs tellende album heb begeven.

Zelf bespeelt Marius Holth geen enkel instrument en hij moet het dus uitsluitend van zijn stem hebben. Gelukkig zijn er in Noorwegen meer dan voldoende goede instrumentalisten die hem bij de opname van dit album hebben willen begeleiden. Dat is in dit geval vooral belangrijk voor piano met Edvard Brune en Trond Lindheim en voor gitaar met Geir Sundstøl en Erlend Sæverud.

Het waren vooral grote zanger-pianisten als Billy Joel en Elton John die zijn componeerwerk hebben beïnvloed en ook onze Belgische zanglegende Jacques Brel inspireerde hem jaren geleden tot het brengen van Noorse vertalingen van diens bekendste liedjes in een muzikaal project dat ‘Brelsk’ noemde en niet minder dan 50 concerten inhield.

De vijf songs op “Fortuneteller” zijn zachte, laid back gebrachte luisterliedjes die vooral het gevoelige zangwerk van Marius Holth accentueren. Songtitels als “Siena In The Fall”, “California Morning“, “Island Song” en “Take Me Sailing” verraden de liefde voor het reizen van deze 48-jarige Noorse muzikant, die effectief graag rondslentert in allerlei prachtige oorden op deze wereld. Of hij bij deze trips ook overal een bezoekje brengt aan de lokale ‘waarzeggers’ wordt nergens vermeld in zijn biografie. Maar als die hem daarbij mochten vertellen dat hij heel mooi kan zingen, dan mag dat toch als een echte waarheid beschouwd worden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Wings Of Silver Records

video