REPUBLICAFROBEAT VOL. 4 - VARIOUS ARTISTS

De van origine Spaanse DJ Floro is een man, die al jarenlang heel sterk geïnteresseerd is in allerhande dansbare vormen van wereldmuziek en vanuit die optiek, is het niet meer dan normaal te noemen, dat hij ook bij de Afrobeat uitkwam. Hij startte dan ook al in 2009 met een serie rond de Afrobeat, waarvan hij nu het vierde volume klaar heeft, volledig aan vrouwen gewijd.

De ondertitel van de compilatie luidt dan ook niet toevallig “Mujeres”, omdat de actualiteit aantoont dat het nog maar eens de vrouwen zijn, die sterk moeten zijn en dat ook doen: zij zij het, die gedwongen huwelijken, genitale verminking, huiselijk geweld en prostitutie aanklagen middels hun muziek en die de wereld laten horen dat een aantal dingen echt moet stoppen.

Dat vind ik een nobel uitgangspunt en dat DJ Floro de vrouwen aan Afrobeat koppelt, stoort me al evenmin: hij brengt hier tracks bijeen van Afrikaanse vrouwen als Oumou Sangaré, Lady Jay,Karen Mukupa, Lakuta en Eno Williams van Ibibio Sound Machine samen met de Brazilaanse Anelis en vrouwen uit de diaspora, zoals Juno & Darrell en Sanda Iszadora.

De boodschappen zijn duidelijk en de muzikale vorm, waarin ze verpakt zijn evenzeer: het moet maar eens gedaan zijn met de onderdrukking van vrouwen, maar dat zal ons niet beletten te dansen. Zoiets. Ik vind dat een heel fraai gegeven en ik kan deze plaat dan ook alleen van harte aanbevelen aan mannen en vrouwen die graag dansen en die decent menselijk gedrag voorstaan.

(Dani Heyvaert)

 

 

 

Tracks:
1. Oumou Sangaré feat. Tony Allen - Fadjamou 4:35
2. Lady Jay, Yasmeen Helwani - Propaganda 3:48
3. Grace Barbe - Fatige 4:33
4. Juno & Darrell - Let's Have a Party (We're going to Hell) 3:39
5. Sandra Izsadore feat Rahab McNeish & Dakore Egubson - Arewo 4:28
6. Karen Mukupa, Nappion - Keep On Searching 3:29
7. Lakuta - Bata Boy 4:09
8. Ibibio Sound Machine - Let's Dance (Yak Inek Unek) 5:24
9. Wunmi - Keep It Rockin' (Afro Dub) (Pasta Boys Album Mix) 7:29
10. Sia Tolno - Waka Waka Woman 3:57
11. Anelis Assumpção, Karina Buhr, Flavia Maia - Sonhando 5:14
12. Aina More - Girls Killing It 3:13

Artiest info
Website  
 

label : Kasba
distr.: Xango

video