STEVEN CASPER & COWBOY ANGST – SOMETIMES JESSE JAMES (EP)

Steven Casper is een in New York geboren, maar sinds vele jaren in Los Angeles wonende countryrockzanger en songschrijver die onze redactie op geregelde tijdstippen met nieuw muzikaal werk komt verblijden, meestal met ep-tjes, korte minialbums met daarop 6 à 7 tracks. “Topango Ranch Motel” (2009), “Trouble” (2013), “Endless Sky” (2014) en “I Feel Like I’ve Got Snakes In My Head” (2016) zijn de vier laatste exemplaren die in dit formaat op de wereld werden losgelaten, met het tussendoor uitgebrachte volwaardige studioalbum “Kindness” in 2011 als enige uitzondering.

Ook nu zullen we het weer met een zes songs tellend schijfje moeten doen dat onder de titel “Sometimes Jesse James” wordt gelanceerd. Voor de opname van deze vijf eigen composities en een heel knappe coverversie van de in 2014 uitgebrachte song “My Wrecking Ball” van Ryan Adams kon Steven Casper opnieuw een beroep doen op de vier instrumentalisten die sinds lange tijd zijn begeleidingsgroep ‘Cowboy Angst’ vormen. Dat zijn toetsenist Carl Byron, bassist Herb Deitelbaum, drummer Jay Nowac en gitarist en lap steelspeler John Groover McDuffie, terwijl albumproducer Ira Ingber als gastmuzikant en multi-instrumentalist nog wat extra klanken instrumentatie toevoegt aan enkele tracks.

Het eerste nummer op deze ep is rocksong “Down” met een aan Bo Diddley schatplichtige gitaarriff, gevolgd door de meer country- en Americana-getinte melancholische ballad “The Best Day Of Our Lives” die u in een live uitvoering op de video kunt beluisteren. Voor de nummers “They Call It Love” en “Born To Lose Blues” gingen ‘Steven Casper & Cowboy Angst’ resoluut voor de bluessound, terwijl de Tex-Mex-invloeden de sound van de geheel instrumentale afsluiter “Mi Sueno, Mi Dolor” bepaald heeft.

Kwalitatieve nummers zijn altijd al het handelsmerk gebleken van deze Amerikaanse artiest en ook op deze zevende plaat blijkt nogmaals dat hij nog niets van zijn reputatie heeft moeten inboeten. Misschien is het toch weer eens tijd om aan een full-cd te gaan werken, want van dit soort muziek is er nooit genoeg of te veel in de wereld.

(valsam)
“Steven Casper keeps throwing his latest compositions into the market in ep-format. ‘Sometimes Jesse James’ is his 7th album and contains five self-penned tracks and a marvellous cover version of Ryan Adams’ song ‘My Wrecking Ball”. The record is once again a confirmation of what we knew since long time: ‘quality first’ is the trademark for this L.A.-based singer-songwriter.“ – www.rootstime.be

 


Artiest info
Website  
 

Label: Silent City Records

Info: Hemifran

video