AMPARANOIA - EL CORO DE MI GENTE

We schreven 1997 toen ons, op het ons toen onbekende label Facedown, “El Poder de Machin” kwam aangewaaid, het debuut van Amparanoia, de band waarvan de meer dan energieke Amparo Sanchez het gezicht bleek te zijn. De band -en de dame- gooiden onze begrippenwereld over wereldmuziek serieus overhoop en door hen leerden we later, beetje bij beetje, de hele mestizobeweging kennen, die vanuit Barcelona het referentiekader van menig muziekliefhebber in grote mate verbreedde.

Dat is dus twintig jaar geleden en intussen kent zowat iedereen Amparo en haar band, die, nu ook alweer bijna toen jaar geleden, tijdelijk geparkeerd werd, omdat Amparo plannen had om met haar meer intimistische liedjes naar buiten te komen, onder andere nadat ze de heren Burns en Convertino van Calexico had leren kennen. Onder eigen naam maakte ze onder eigen naam drie platen en toerde ze keer op keer de wereld rond, maar de naderende twintigste verjaardag van het verschijnen van de debuutplaat, deed haar dromen van een reünie van die club en die kwam er dus vorig jaar: een toernee van ruim dertig concerten wereldwijd, werd opgezet -er was er maar eentje op Europese bodem, in het Franse Brest- en tijdens die toernee, rijpte bij Amparo het idee én een her-lezing te maken van een aantal Amparanoia-klassiekers, dus niet alleen uit dat fameuze eerste album. Die plaat kwam er eind 2017 en leidde op haar beurt tot alweer vijftig concerten in het Spaanse festivalcircuit en strijkt dezer dagen ook in de Lage Landen neer.

De plaat dus, die bevat -een beetje zoals Che Sudaka onlangs deed, een herwerking van vijftien songs, die de volgers van de band allemaal kennen, en die op de live concerten steevast de vlam in de pan laten slaan. Dat doet Amparo niet alleen met de gasten die haar live begeleiden, maar er weren ook andere artiesten aangesproken en zo krijg je de interpretatie van Joan Garriga, bekend van La Troba Kung Fu en van Dusminguet, van opener “Hacer Dinero”, gevolgd door de titelsong, waar Dani Macaco zijn tanden zet en er een reggaeritme onder zet. “En La Noche”, met Manu Chao, krijgt de typische behandeling, die je kunt verwachten en “Somos Veinto”, waarvoor DePedro op bezoek kwam, ook al een “usual suspect”. Ook Aterciopelado (“Dolor, Dolor”) en La Pegatina (een heerlijk “Que Te Den”) kon je op de gastelijst voorspellen en dat was veel minder het geval voor popsterren Chambao (“Mar Estrecho”) en Fito Cabrales (“La Fiesta”), die zich meer dan behoorlijk het Amparo-idioom weten eigen te maken en dus bewijzen dat ze hun sterstatus niet zomaar ergens gekocht hebben.

Verder valt de aanwezigheid van Ojos de Brujo-zangeres Marina (“Ella Baila Bembe”), Calexico (“Illuminando”) en Sargent Garcia (“El Destino”) niet echt als verrassend te omschrijven, waarmee ik niks gezegd heb over de kwaliteit van wat ze hier brengen, laat dat duidelijk zijn. Ook de Bask Fermin Muguruza is er en koppelt The Equals’ “Police on my Back” fijntjes aan “La Semana”. De broertjes Mouss (Mustafa) en Hakim Amokrane, van de band Zebda, tillen “Caravane” naar heerlijke hoogten en de Argentijnen van Los Aggrotones, ook actief als Los Siderales of The Undertakers, bedachten een lome beat voor “You Know What I Mean” en de Baskische bende Esne Beltza nemen “Buen Rollito” onder handen in een ijltempo dat aan de punk ontleend is en naar de vorm met folk geïnjecteerd is.

Als u ’t mij vraagt, is de optelsom van al dat fraais veel meer dan een “make over” of “remake” van enige Amparanoia-plaat: het is een soort “tribute” van anderen, die Amparo meenemen op een ereronde langsheen haar eigen muziek. Dat ritje duurt 62 minuten lang en als de plaat stilvalt, denk je alleen maar: “ik wil hier nog meer van!”. Dat kan dus tijdens de tournee die nu bezig is maar vast ook komende zomer, want ik geloof nooit ofte nimmer dat een beetje festivalorganisator niet alles uit de kast zal halen om dit in huis te halen. En anders moet u maar tevreden zijn met dit heerlijke, feestelijke schijfje!

(Dani Heyvaert)

 

 

Tracks:
1. Hacer dinero - feat. Joan Garriga i Martínez
2. El coro de mi gente - feat. Macaco
3. En la noche - feat. Manu Chao
4. Somos viento - feat. Depedro
5. Dolor, dolor - feat. Aterciopelados
6. Que te den - feat. La Pegatina
7. Mar estrecho - feat. Chambao
8. El destino - feat. Sargento García
9. La fiesta - feat. Fito Cabrales
10. Iluminando - feat. Calexico + Gaby Moreno
11. La semana - feat. Fermín Muguruza y Broken Brothers Brass Band
12. Ella baila bembe - feat. Marinah
13. Caravane - feat. Mouss et Hakim (Zebda)
14. You know what I mean - feat. Mimi Maura & Los Aggrotones + Sergio Rotman
15. Buen rollito - feat. Esne Beltza

Artiest info
Website  
 

label : Via Lactea
distr.: Xango

video