FADO WOMEN, SUBLIME VOICES - VARIOUS ARTISTS

Het ontgaat mij een beetje, waarom de vrienden van Xango Music deze CD in mijn jongste zending stopten, aangezien de plaat al bijna twee jaar geleden uitkwam. Wellicht is ze nu pas officieel in onze Lage Landen uitgebracht, al maakt dat eigenlijk, voor verzamelingen van deze soort niet zoveel uit: het gaat immers om nummers, die allemaal al van gezegende leeftijd zijn en die geplukt werden uit de platen van zangeressen, die op ééntje na, allemaal al lang overleden zijn. Fernanda Maria is bij mijn weten de enige nog levende zangeres van de vijf, die hier elk vier audiofiel opgepoetste nummers krijgt. Zij past natuurlijk perfect in het rijtje van Grote Namen, die we allemaal zouden moeten kennen en die verantwoordelijk zijn voor het verspreiden en bewaren van de Fado.

De andere vier zijn -uiteraard- Amalia Rodrigues, Maria Teresa de Noronha, Hermínia Silva en Berta Cardoso-, die ons alle vier ontnomen werden in de jaren 1993-1997 en die hun carrières begonnen in de twintiger en dertiger jaren van vorige eeuw. De selectie van vier songs per zangeres is gewoon vlekkeloos te noemen en, zoals dat bij uitgeverij Seven Muses steevast het geval is, is de klankkwaliteit nergens minder dan superieur, zodat dit schijfje een perfecte illustratie wordt van de belangrijke rol, die vrouwen gespeeld hebben -en vandaag nog spelen- in de fado.

Vijf prachtige stemmen, twintig fraaie fadonummers in prima klankkwaliteit: een veel betere introductie vind je niet. Wie al in het genre ingewijd is en wellicht een aantal van de songs alleen op vinyl in huis heeft, kan dan weer krasvrij zijn voordeel doen met deze CD en iedereen, die een betere brasserie of café runt, waar muziek een belangrijke rol speelt, zal kunnen ervaren hoezeer het loont deze plaat tussen de random playlist te stoppen. Een uur van deze pracht, voor nauwelijks 15 euro…dat noem ik een koopje!

(Dani Heyvaert)

 


Tracks:
Amália Rodrigues
1. Dura Memória
2. Acho Inúteis As Palavras
3. Vagamundo
4. Vamos Os Dois Para A Farra
Maria Teresa de Noronha
5. Desengano
6. Mouraria
7. Minha Mágoa
8. Minha Dor
Hermínia Silva
9. História Do Fado
10. Maldito Fado
11. O Bom Fado
12. Fado Do Cavaleiro Tauromáquico
Fernanda Maria
13. Saudade Vai-te Embora
14. Isto É Fado
15. A Razão Do Meu Viver
16. Podes Voltar
Berta Cardoso
17. Vida Vazia
18. Destino
19. Tia Macheta
20. Perna De Pau

Artiest info
Website  
 

label : Seven Muses
distr.: Xango

video