THE BLUES MESSENGERS - UNCUT

 


Het driemanschap ‘Blues Messengers’ lijkt in zijn sobere samenspel met gitaar, contrabas en drum wel geworteld in de down-home blues, zoals de groovy ritmes en bluesy verhaalkunst zich versmelten. Deze ‘messengers’ zijn weliswaar Oostenrijkers, maar wanneer allround muzikant ‘Sir’ Oliver Mally in het project betrokken is, mag je er zeker van zijn dat alle songs geïnspireerd zijn door de oorspronkelijke authentieke blues. Als zanger/gitarist en songschrijver verdiepte hij zich al decennia lang in alle ‘duivelse’ bluesgenres en verstaat hij de kunst om aan te haken bij deze ongepolijste blues die verhaalt van hoop, liefde, zonde en desillusies. Met aan zijn zijde Alex Meik op contrabas en Peter Müller op drums groeide het album ‘Uncut’ uit tot een mix van pioniers- en ‘21st Century Blues’ , enig in zijn soort. Het tranceachtige ‘Devil’s Gone Fishing’, het relaxte ‘Tumblin’ en het ritmische ‘Back With A Bang’, met voortstuwende contrabas en drum, volgen het spoor van de survival blues doorheen alle wisselende landschappen in de blueshistorie. Alle songs, zelf of met zijn soulmaten geschreven, zijn doordrongen van de spirit van de oude blues, maar krijgen mede door het instrumentale samenspel een aparte inkleuring.

Oliver Mally’s diverse vintage of nieuwe gitaren, de contrabas en drum, voegen zich aaneen tot een soms broeierige sound, waartoe de baslijnen van Alex Meik, bekend van de ‘Markus Minarik’ formatie, zeker toe bijdragen. Bij het slepende ‘Life’s A Wonder’ maken de baslijnen de verwondering haast tastbaar en bij het kabbelende ‘Honeytrap’ lijkt diezelfde contrabas de sluipbewegingen van een slang tussen het struikgewas te suggereren. Op het laatste ingetogen vertolkte ‘(She Was) Brave Enough’, laat Alex Meik de strijkstok over de snaren glijden als een quasi smekend gebed. Los van de ritmesectie blijft ook het verschroeiend mooie, stuwende of akoestische gitaarwerk van de ‘sir’ boeien. Het fascinerende ‘Turn The Ship Around’ leunt aan bij de sound van de North Mississippi Hill Country, met de turbulentie van een van zijn anker losgeslagen schip. Enkele ritmische composities, bijvoorbeeld ‘Drivin’ Blues’ en ‘Constant Natural High’, zijn dan weer uitermate geschikt om afgespeeld te worden tijdens lange afstandsritten, of die wegen nu stoffig zijn hetzij geasfalteerd.

Sinds ‘Sir’ Oliver Mally in 1990 de band ‘Blues Distillery’ oprichtte, is zijn liefde voor de blues overeind gebleven, waarheen hij ook reisde en in welke projecten ook betrokken. In eigen land werkte de meermaals bekroonde ‘sir’ samen met verschillende muzikanten van diverse achtergrond. Daarnaast begeleidde hij muzikanten als Louisiana Red, Larry Garner en John Mooney. Onderwijl bracht hij een twintigtal albums uit, solo, met trio of met band. Zijn meesterlijk gitaarspel, dat zowel akoestisch als elektrisch alle dieptelagen van het bluesgenre weet te vinden, valt ook nu weer op, naast zijn warme ietwat hese stemkleur. Met dit gezamenlijk geproducet album en doorheen alle composities bewijst Oliver Mally dat alle eretitels, hem in het verleden door zijn landgenoten toegekend, volkomen terecht zijn, zoals ‘Best Blues-Roots Artist’ van Oostenrijk en beste singer-songwriter. En in dit huidige ‘Blues Messengers’ ensemble mag je eraan toevoegen ‘most original and captivated’ bluestrio.

Marcie

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: THE BLUES MESSENGERS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Styx Records