BRUCE MISSISSIPPI JOHNSON – THE DEAL BABY

 

Bruce “Mississippi” Johnson is geboren in Starkville, MS, groeide op in Indianapolis, IA, was zeven jaar bij het US Marine Corps en beëindigde zijn diensttijd terwijl hij in Parijs gestationeerd was. Bruce was muzikaal sterk beinvloed door zijn vader’s muzikale liefde voor klassieke Soul en R&B. In muziek stad Parijs geproefd te hebben van het nachtleven, besloot hij muzikant te worden.

Zijn stem, charismatische voorkomen en unieke sound en stijl staan sinds 2009 garant voor het succes en de reputatie van zijn eigen funk band. Bruce werkte intensief samen met de legendarische blues bassist Big Joe Turner (BB King, Albert King) en het Franse toonaangevende "Rat Pack" ensemble Forever Gentlemen. Met hen is hij te horen op twee albums: ‘Foerever Gentleman’ [2013] en ‘Forever Gentlemen 2’ [2014].

Zijn éérste solo album ‘(That's) The Deal Baby’ [2017] kreeg in het voorbije jaar de Living Blues Critic's Award, "Artist Deserving More Attention". Het album werd in Parijs in de Studio Davout en Studio De La Reine met co-producer / keyboardspeler Johan Dalgaard opgenomen en gemixt door Grammy Award winnaar Veronica Ferraro.

‘The Deal Baby’ is op de eerste plaats een Funky Soul album, met ook Blues invloeden. De twaalf nummers schreef Bruce samen met de Deense pianist John Dalgaard, die sinds 1998 in Parijs woont. De inspiratie voor de nummers haalt hij uit de dingen die hij mee maakt of waarover hij leest. De nummers op het album gaan over de kunst lief te hebben en over problemen in de liefde. M.a.w. meer dan genoeg inspiratie!

Bruce Mississippi Johnson opent in Barry White stijl met een boodschap in “Let It Rain (intro)”: “The blues is love and love is the blues…”, die hij op het einde ook afrondt in de afsluiter “Let It Rain (outro)”: “May your blues be few…”. Pianist Johan Dalgaard bepaalt mee de sterke funky groove. Hij doet dit prominent in “That’s the Deal Baby” en “See You Tomorrow” waarin hij met zijn solo’s ook indruk maakt. Johnson praat in sommige nummers tot de luisteraar. In “I Can’t Shake the Blues” doet hij dit als rapper o.a in de intro, in “The Neighbour Next Door” op het einde wanneer hij Robert Cray immiteert en in “I’m Gonna Bring Your Game Down” heel slim en tweestemmig knipogend naar Lou Rawls. Johnson zelf schittert als knappe bariton. Hij weet aan zijn teksten emoties en klemtonen toe te voegen, zijn timing is perfect en zijn dictie zuiver. Funk is de rode draad in uptempo nummers als “You’ve Been Workin’ Mojo”, maar bepaalt ook onopvallend de groove in de rustige nummers als “Years, Tears” “No Good” en “I’ll Bleed”.  

‘The Deal Baby’ van Bruce Mississippi Johnson is een funk album, dat eerder in een jazz, dan in een blues club zal gepruimd worden, maar dat gezien de Soul en blues invloeden ook een breed publiek zal aanspreken. Johnson’s eerste solo album maakt al meteen de nodige indruk en, wetende dat hij met Dalgaard werkt aan een tweede album, is het uitkijken naar meer!

Eric Schuurmans

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: BRUCE MISSISSIPPI JOHNSON
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01.”Let It Rain (intro)” – 02.”That’s the Deal Baby” – 03.”I Can’t Shake the Blues” – 04.”Years, Tears” – 05.”You Been Workin’ Mojo” – 06.”I’m Gonna Bring Your Game Down” – 07.”Freak On Or Die” – 08.”No Good” – 09.”I’ll Bleed” – 10.”The Neighbour Next Door” – 11.”See You Tomorrow” – 12.”Let It Rain (outro)” – Written by Bruce Lester Johnson / Johan Dalgaard ℗ 2018 – Produced by Bruce Lester Johnson & Johan Dalgaard

Discography BRUCE MISSISSIPPI JOHNSON:
The Deal Baby [2018] | Forever Gentleman 2* [2014] | Forever Gentleman* [2013] || *with Forever Gentleman

Artiest info
Website  
 

iunes

amazon

video