ED ROMANOFF – THE ORPHAN KING

 

Het is alweer bijna zes jaar geleden dat we hier mochten kennis maken met de Amerikaanse singer-songwriter Ed Romanoff uit Manhattan, New York. Zijn op 53-jarige leeftijd naar hemzelf vernoemde debuutplaat scoorde in 2012 zeer goede recensies in de vakbladen, mede dankzij de helpende hand van artiesten als Josh Ritter, Tift Merritt en Mary Gauthier. Sinds 1996 is hij ook de trotse eigenaar van zijn eigen platenlabel ‘PineRock Records’.

Het hoeft dan ook niet echt te verbazen dat Ed Romanoff zeer snel zou worden opgemerkt door andere artiesten die graag met hem wilden samenwerken. Dat is nu dan ook gebeurd met singer-songwriter Simone Felice die met veel plezier de rol van producer voor “The Orphan King”, de nieuwste plaat van Ed Romanoff, voor zijn rekening heeft genomen.

Dankzij Simone Felice kon hij voor de opname van de dertien zelf gecomponeerde liedjes op “The Orphan King” ook rekenen op instrumentale en vocale steun van pianist-accordeonist James Felice (van ‘The Felice Brothers’), Cindy Cashdollar op steelgitaar, zangeressen Cindy Mizelle (van Bruce Springsteens’ begeleidingsgroepje ‘The E Street Band’) en Rachael Yamagata en van zangeres Teresa Williams en haar echtgenoot multi-instrumentalist Larry Campbell.

Een geoefende muziekliefhebber zal onze referenties naar het werk van Leonard Cohen en John Prine zeker wel kunnen begrijpen, deels door de baritonstem van Ed Romanoff en het verhalende karakter van zijn liedjes. Op “The Orphan King” staan enkele pareltjes die zeker door u gehoord dienen te worden. Naar onze bescheiden mening komen de ronduit schitterende openingstrack “Miss Worby’s Ghost”, “Elephant Man”, de samen met Mary Gauthier voor haar album “Foundling” geschreven albumtiteltrack “The Orphan King” met James Felice op accordeon en het mooie eerste singletje “Less Broken Now” (zie video) daarvoor ongetwijfeld in aanmerking.

In “The Ballad Of Willie Sutton” brengt Ed Romanoff zijn ‘murder ballad’ over een bankovervaller die zijn levensverhaal vanuit een cel vertelt. In het melodieuze en soulvolle liedje “The Night Is A Woman” horen we de invloed van producer Simone Felice het felst terug, naast de heerlijke vrouwelijke harmony vocals van Rachael Yamagata en Cindy Mizelle. Daarnaast zou het romantische “Blue Boulevard (Na Na Na)”, dat Ed Romanoff samen met Crit Harmon en Josh Ritter schreef, zeker niet misstaan hebben op “You Want It Darker”, de laatste plaat van Leonard Cohen.

Het duurt allemaal wat te lang vooraleer we een nieuwe plaat van Ed Romanoff mogen verwelkomen, maar als het dan uiteindelijk toch gebeurt, dan is het een regelrecht schot in de roos. Wat ons betreft mag “The Orphan King” nu al genoteerd worden als valabele kandidaat voor ons ‘jaarlijstje 2018’. De muzikale samenwerking tussen deze door de wol geverfde singer-songwriter en het talent van Simone Felice is alvast meer dan geslaagd te noemen. Dit album is dan ook een absolute aanrader voor uw muziekverzameling

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: ED ROMANOFF
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: PineRock Records
Distr.: Proper Records

video