RUMBA KATXAI - SIEMBRA LA SEMILLA

Uit Mallorca komt deze band rond de broers Leonardo en Gonzalo Zuñiga aanwaaien met een tweede plaat. De band werd in 2009 opgericht door de beide broers en bestaat vandaag uit zeven muzikanten, met roots in ongeveer elke windstreek, die je je maar kunt voorstellen. Dat levert vanzelfsprekend een multicultureel muzikaal brouwsel op, waarin je ingrediënten uit rumba, cumbia en salsa kunt horen, naast Afro-Amerikaanse ritmes en klanken, die recht uit de Andes geïmporteerd blijken.

Dat levert hier een leuke, maar wat ongelijke plaat op: de nummers, die, op de wijze van Manu Chao, ongegeneerd op de dansspieren mikken, zoals opener “Siémbrala” of het aan Los Lobos herinnerende “Tu Silencio” gaan er vlotjes in en zijn moeiteloos vatbaar voor bediening van de repeat-knop. Wanneer de mestizo-modus echter in sluimerstand gaat en de pan- en andere fluiten bovengehaald worden, zoals in “Amor Libre” of in afsluiter “Camina”, gaat het niveau angstwekkend snel in de richting van de hotellobby.

Nochtans toont de band, met een swingend “Turista”, dat ze heel wat aankunnen, maar iets te vaak -naar mijn gevoel- lijken de heren te twijfelen welk hoedje ze zullen opzetten en dat laat de luisteraar met een onvoldaan gevoel achter. De plaat bevat al maar negen nummers, maar de helft daarvan had kunnen volstaan voor een uitstekende EP. Nu blijft er een wat halfslachtige korte CD van 35 minuten over en da’s eigenlijk gewoon niet genoeg voor een band, waarvan de live reputatie nochtans uitstekend is.

(Dani Heyvaert)

 

 

Artiest info
Website  
 

label : Runaway Records
distr.: Xango

video