AUDUN TRIO - RONDANE

De muziek en het samenspel van deze drie hoog getalenteerde musici is ongecompliceerd en pretentieloos, maar het is ook uitermate bevredigend, het voldoet aan alle muzikale behoeften zonder die met geweld op te dringen. Het is een debuut om trots op te zijn. De band gaat freewheelend hun weg door de composities van pianist Audun Barsten Johnsen. Met Håkon Norby Bjørgo op bas en Magnus Sefaniassen Eide op drums schept het trio een wonderbaarlijk uitgebalanceerd album propvol met melodieuze rijkdom, welluidende harmonische structuren en aantrekkelijke ritmische patronen. Alle drie artiesten, hoewel relatief jong, hebben een gedegen muzikale achtergrond en hebben getoerd en opgenomen met een indrukwekkende collectie ensembles.

Het eerste nummer “Present Joy” bepaalt onmiddellijk de sfeer van dit album, de melodie prent zich in je hoofd en het mee neuriën kan beginnen. De omschrijving in het hoesje kan het niet beter omschrijven: “dit nummer geeft je het idee te rijden in een rode sport cabriolet langs de Rivièra kust met geen enkele besogne in het hoofd. Een simpel basloopje, een eenvoudige melodie neergezet door de piano en een smaakvolle upbeat. De melodie wordt later vocaal herhaald als een uitnodiging om mee te zingen, Happy Music”, en inderdaad het zou zo weggelopen kunnen zijn uit de jaren ’60, Lovin’Spoonfull of The Young Rascals schieten mij door het hoofd, hebben niets met jazz te maken, maar het vrolijke zomerse gevoel dat komt overeen. Vergeet alle vergelijkingen met popmuziek bij het tweede nummer “Do smalltalk with me, please”, een ballad in een langzaam uitgesponnen tempo en daardoor wordt het superspannend en wordt je brein overspoeld door intense heldere klanken, het eist een groot technisch vermogen om in een zo’n laag tempo te spelen en toch intens en sprankelend over te komen.

In “Nattkjøring” alweer dat knisperende verfijnde pianospel van Johnsen, ditmaal over een shuffle ritme neergelegd door de brushes van Eide, nattkjoring betekent rijden in de nacht en de muziek weet dat exact te visualiseren. Je waant jezelf achter het stuur rijdend door de nacht, de ruitenwissers vechten om het hardst om de weg zichtbaar te houden, donkere onidentificeerbare vormen schieten voorbij en dan eindelijk bereiken we onze bestemming- veilig. “Gondola in Sunrise” is geen uitgesproken blues, maar de opgebouwde spanning en de blue licks geven dit nummer wel een heel bluesy karakter. “Rondane”refereert aan het Rondane National Park, een van de mooiste plekken in Noorwegen vol met natuurlijke schoonheid, met sneeuw bedekte bergtoppen, meren en watervallen en wilde rendieren.

De muziek verteld het je op overtuigende wijze, sluit je ogen en je waant je daar. Razend knap hoe deze jongens filmisch kunnen musiceren ! In “Ragtime”zit er alweer zo’n catchy melodie, je wordt er onmiddellijk door meegesleept, wat klinken die piano akkoorden helder en lieflijk, met de muzieksoort ragtime heeft het niets van doen. In “Dei fem disiplane”(De vijf discipelen) is er een muzikaal vraag- en antwoord spel tussen de onderscheiden instrumenten met een fraaie geplukte solo voor de bas, stuwend ritme op de drums en alweer de over elkaar heen duikelende klankwatervallen van de piano. Het afsluitende “Sundaze” vat alles samen waar de muziek van het Audun Trio voor staat, ontroering, beschrijving, melodieusheid en doorzichtigheid enzovoort.

Zelden heeft een cd me zo geraakt als deze en dat met een pianotrio, van meefluiten tot kippenvel, het is allemaal aanwezig, ga er achteraan en laat je bekoren zoals ik !

Jan van Leersum

 

 


Artiest info
Website  
 

Label : Losen Rec.
Distr. : New Arts Int.

video