EL CANTO QUE NO CESA, HOMENAJE A MIGUEL HERNANDEZ - VARIOUS ARTISTS

Vorig jaar was het 75 jaar geleden dat de grote Spaanse dichter en schrijver Miguel Hernandez op 31-jarige leeftijd overleed. Hernandez, zoals elke Spanjaard uit de regio rond Alicante katholiek van vader op zoon, kwam, nadat hij naar Madrid verhuisd was, al heel jong in contact met de artiesten van de zogeheten “Generatie van ’27”, waar ook Pablo Neruda deel van uitmaakte en toen in 1936 de Spaanse Burgeroorlog uitbrak, schaarde Hernandez zich achter de Republikeinen en werd dus als vanzelf communist. Dat brak hem achteraf zuur op, want toen hij, na afloop van de Burgeroorlog, in 1939 naar Portugal vluchtte, werd hij, net over de grens, opgepakt en aan Spanje uitgeleverd. Hij stierf aan TBC in de gevangenis.

Veel redenen om een postume legende te worden dus, al is het toch vooral het literaire werk van Hernandez dat hem tot vandaag in de Canon der Spaanse Letteren houdt. De 75ste verjaardag van zijn overlijden was voor de Culturele afdeling van de Diputacion de Jaén, waar Alicante deel van uitmaakt, aanleiding om hem en zijn werk opnieuw in de verf te zetten: een negental artiesten van nu gingen aan de slag met gedichten van Hernandez, zetten ze op muziek en speelden en zongen ze in.

Die negen teksten van Hernandez worden op deze CD aangevuld met twee eerbetuigingen op teksten van vandaag (door Victor Manuel en Mayte Martin) en vormen zo een mooi eerbetoon aan een groot dichter, die veel te jong en voor de goeie zaak stierf, maar veel moois naliet: verdriet, gemis, lijden, maar ook hoop en schoonheid waren de thema’s die hier bezongen worden door mensen als Aziza Brahim (een prachtig “Vientos del Pueblo”, José Mercé (“La Canción del esposo Soldado), Miguel Rios, initiatiefnemer Paco Ortega (“Boca”), Ana Corbel (Andaluces de Jaén” en Sole Giménez (Tus Cartas Son Un Vino”.

De titel van de plaat is geleend van één van de dichtbundels van Hernandez: de titel daarvan luidde “El Rayo Que No Cesa” (de bliksem zonder eind) en dat werd hier dus “El Canto Que No Cesa” (het lied zonder eind) en de opbrengst van de CD gaat helemaal naar allerhande culturele en sociale goeie doelen in wat vandaag een van de armste regio’s van Spanje is. Redenen genoeg dus om dit tijdsdocument in huis te halen en zowel die goede doelen als uw eigen trommelvliezen en uw kennis van het werk van één der iconen van de Spaanse poëzie een dienst te bewijzen.

(Dani Heyvaert)

 


Tracks:
1. Víctor Manuel. Para un homenaje a Miguel Hernández
2. Aliza Brahim. Vientos del pueblo
3. José Mercé. La canción del esposo soldado
4. Sole Giménez. Tus cartas son un vino
5. Miguel Ríos. Con dos años, dos flores
6. Concha Buika. Después de haber cavado este barbecho
7. Mayte Martín. A Miguel Hernández
8. Paco Ortega. Boca
9. Ana Corbel. Andaluces de Jaén
10. Serrat. Elegía
11. Silvio Rodríguez. Elegía II

Artiest info
Website  
 

label : T-sunami
distr.: Xango

video