AIMING FOR ENRIKE - LOS NAPALMAS

Het Noorse duo Tobias Ornes Andersen (drums) en Simen Folstad Nilsen (gitaar) gooit tegenwoordig erg hoge ogen, van Japan en China tot Lissabon en Groningen en, hoewel ze voor ondergetekende compleet onbekend waren, blijken ze met deze plaat al aan hun derde CD toe te zijn. Bijzonder moeilijk te catalogeren en ongemeen intens om te beluisteren is deze “Las Napalmas”: om te beginnen, kan je je moeilijk voorstellen dat de heren maar met z’n tweeën zijn, want ze maken echt wel een hoop indrukwekkend lawaai, met de hulp van veel pedalen en knopjes, waarmee loops gecreëerde worden, die de -overigens volledig live ingespeelde- tracks bij de eerste paar beluisteringen heel boeiend maken en tegelijk al de schalen en schema’s, die je kent, compleet overhoop halen.

De titel, “Las Napalmas” blijkt niet helemaal toevallig gekozen te zijn, want de muziek -ik durf de term “melodie” niet te gebruiken- lijkt bij momenten op een heus klankenbombardement, dat vooral uit de zwaar van effecten voorziene gitaar komt en door de meer dan fysieke drumpartijen treffend ondersteund worden: het lijkt geïmproviseerd, maar ik durf er een flinke pint op te verwedden, dat dit duo meer repeteert dan veel andere, geoliede bands.

Ik mocht ondervinden dat de plaat niet geschikt is voor doorgedreven beluistering: deze muziek zet je gewoontes zodanig op hun kop, dat je na 34 minuten luisteren, absoluut een uurtje stilte nodig hebt: dit rammelt en ratelt, het bonkt en beukt, het schreeuwt en krijst, al is het volledig instrumentaal en het deelt de ene dreun na de andere uit.

Niet iedereen is daarvoor gemaakt, zo mocht ik bij sommige huisgenoten vaststellen, al ben ik de eerste om toe te geven dat dit hoogst intrigerende muziek is, maar dan van de compleet onverwachte soort. Een beetje meer variatie had voor mij gemogen en de hoes had een beetje minder schreeuwlelijk mogen zijn, maar “Marion Jones” en “Front Runner” konden me toch meer dan een beetje boeien. Met mate te consumeren, wat mij betreft, maar wel verrassend en meestal interessant!

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

label: Jansen Records
distr.: PIAS

video