PLANTEC - LIVE (CD/DVD)

Ik kan me vergissen, maar ik het het gevoel dat dit Bretonse trio, bestaande uit de broers Yannick (gitaar) en Odran (bombarde) Plantec en Gabriel N’Dombi D’Otala (elektronica), hier bij ons in Vlaanderen enkel bekend is bij een aantal die-hards, die werkelijk alles volgen, wat op folkgebied beweegt. Tenminste, ik hoorde ze nooit op de radio, zag eigenlijk nergens een concert aangekondigd - al liet ik me vertellen dan de band ooit in Belsele en in Waterloo speelde- en had nooit eerder een plaat van hen in handen. Natuurlijk wil dat niet meteen iets zeggen, behalve dan dat ik zonder enig vooroordeel kon luisteren/kijken naar deze CD/DVD, die de negende release van Plantec blijkt te zijn en die live opgenomen werd op het gekende Festival Interceltique in Lorient in 2017, toen het trio pas thuiskwam van een heel lange tournee, die ze ondernomen hadden ter promotie van hun plaat “Kontakt” uit 2015.

Een crowdfundingcampagne zorgde voor de nodige centen om deze ronduit schitterend vormgegeven uitgave tot stand te laten komen, de organisatoren van Lorient waren zelf vragende partij voor het realiseren van klank- en beeldopname en dus kon de band zich volop bezighouden met wat muzikanten het liefst doen: muziek maken. Het trio grossiert in fraaie muziekjes, veelal instrumentaal, die traditionele melodielijnen en dansritmes aan hedendaagse elektronica koppelen en, zoals je kunt merken bij het bekijken van de DVD, komt dat concept erg goed over bij de toeschouwers. Natuurlijk: Lorient is een thuismatch en dan wordt er allicht nog een beetje heviger gereageerd, maar alleszins, ook voor mij kijker/luisteraar van een ander land en met een andere moerstaal, ging er een wereld open. Een beetje opzoekingswerk leerde mij dat het leeuwendeel van de songs -8 om precies te zijn op deze liveplaat, uit “Kontakt”komen, wat nogal logisch is, vermits het concert, zoals gezegd, het slot van de promotour rond die plaat was. Drie nummers, waaronder “Red An Amzer”, dat hier de feestelijkheden opent, komen uit “Awen” uit 2012 en “Croissant de Letiez” komt uit het “Plantec” van 2006 en draait dus kennelijk al heel lang mee op de playlist voor de liveconcerten.

Dit allemaal gezegd zijnde, ben ik een aantal keren resoluut voor de DVD gegaan: dat had alles met de eerste beurt te maken, waarbij ik, neofiet, kon zien op welke lichtjes fantastische manier het trio omgaat met het integreren van beeldprojecties in zijn liveshow: dat is, naast het creEren van ritmes en klanken uit elektronische doosjes, een bijkomende manier om de muziek, die sterk in de traditionele folk verankerd blijft -met een instrument als de bombarde als grootste geluidsmaker, is dat niet meteen abnormaal te noemen- toch een sprong richting “vandaag” te helpen maken. Wat je dus bij Plantec te horen en te zien krijgt, is een totaalspektakel, waarbij het beeld haast even belangrijk is als de klank, al zijn ze vooral complementair en loopt het ene het andere niet voor de voeten. Naast de muziek, de drie actoren en de klank, is het beeld gewoon een geïntegreerde zesde factor binnen het indrukwekkende totaalgebeuren.

Dat dat allemaal behoorlijk dansbaar kan klinken, leert een snelle blik op de DVD-beelden je algauw: de energie wordt werkelijk uitgewisseld tussen muzikanten en publiek en het begrip Fest-noz krijgt een fijne, nieuwe invulling. Geen idee of er concerten in België gepland zijn de komende weken of maanden: ik zie veel optredens in Frankrijk, ik zie er een hele reeks in India, ik zie Zwitserland, maar wij lopen achter. Wie doet daar wat aan? Ik hoop het echt, want dit is werkelijk hoogst origineel en adembenemend!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

video