CHRIS KRAMER & BEATBOX’N’BLUES - WAY BACK HOME

 

Wel, wel: dit is de eerste maal in onze carrière als recensent dat we een plaat te bespreken krijgen die een combinatie is van authentieke Blues en Beatboxing. Zoals u wellicht wel weet is dat laatste een muziekstijl waarbij stem en ademhaling wordt gebruikt om percussie- en drum instrumenten na te bootsen. Chris Kramer, een uitstekend Duits Bluesartiest vormt samen met de Amerikanen, Beatboxer Kevin O’Neal en gitarist Sean Athens als een tijdje de band Chris Kramer & Beatbox ’n’ Blues en dit trio heeft een nieuw album op de markt gebracht, getiteld: “Way Back Home”. Deze titel is hoogst waarschijnlijk een verwijzing naar hun tournee door Alabama, Tennessee en Mississippi. De indrukken hiervan worden weergegeven in een fraaie bijlage bij het album.

Vijftien bijzonder aangename songs die resulteren in een totale speelduur van meer dan een uur, dat is wat te beluisteren valt. En op Sleepy John Estes’ “Lawyer Clark Blues” na, zijn het allemaal originele nummers! En laat alle vooroordelen wat betreft de beatbox maar gelijk vallen want al dadelijk van bij opener “Jukebox” zou je zweren echte drumklanken te horen ! Trouwens, en terzijde, deze funky opener rockt als de pest en Kramer laat nog maar eens zijn enorme talent op de Bluesharp bewonderen. Dit is een fantastische aftrapper! Dat hoogstaande niveau wordt aangehouden met het boogiënde “Ain’t Nobody Home” waar het drietal ronduit imponeert met flitsende riffs, jammerende harmonica èn een hiphop solerende O’Neal!

Hoe ongebruikelijk het ook moge zijn om een Beatboxer in je Bluesband te herbergen, wij willen de puristen er nogmaals op wijzen dat deze plaat , of deze combinatie zo u wil, een zéér geslaagd experiment is. Als de heren wat gas terug nemen en Athens de akoestische gitaar omgordt , resulteert dat in een beklijvende dan wel melancholische ballade, “Ashes To Ashes” is er zo eentje bijvoorbeeld. Aangevuld met kleurende strijkers is het een nummer geworden om in te lijsten.

Kramer is, alweer, briljant op Estes’ “Lawyer Clark Blues”, harmonicaliefhebbers zullen smullen van wat de man hier laat bewonderen maar eigenlijk is de plaat boeiend van begin tot einde. Het grappige “Happy Birthday” met een rappende O’Neal, het met aanstekelijke Rock riffs gekruide “Just A Little Boy”, de slide in het dampende “Last Man Riding”, het zijn allen songs waarvoor veel Bluesbands zouden willen tekenen. U vindt ze hier allemaal op één plaat! Het langste nummer op het album is “Go With The Flow” en dat is ook al een van de hoogtepunten met die tempowisselingen, indrukwekkend gitaarwerk en een Beatbox met alle registers open.

Kramer zou zichzelf niet zijn moesten er geen Duitstalige nummers terug te vinden zijn, schipperend tussen rauwe Countryblues en een naar pop knipogende akoestische ballade. Het eerder verrassende “Tallahatchie Flats” mag met dromerige muziek deze uitstekende plaat in stijl afsluiten.

Luc Meert

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: CHRIS KRAMER & BEATBOX’N’BLUES
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Line-up Chris Kramer & Beatbox’n’Blues:
Chris Kramer (vocals, harmonica, guitars)
Kevin O Neal (beatbox, rap, backup vocals)
Sean Athens (vocals, guitars)

Very Special Guests:
Paddy Boy (guitars)
Cornelius Thiem (strings)
Christopher Huber (strings)

Tracklist "Way Back Home":
1. Jukebox
2. Ain’t Nobody At Home
3. Beatbox’n’Boogie
4. Ashes To Ashes
5. Lawyer Clark Blues
6. Happy Birthday
7. Just A Little Boy
8. Last Man Riding
9. Hot Summer Day
10. Hippin’n’Hoppin' The Blues
11. Deep In The Ground
12. Go With The Flow
13. Erst hatt' ich kein Glück
14. Der Wolkenmacher
15. Tallahatchie Flats

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blow Till Midnight Records

video