MARK LANEGAN & DUKE GARWOOD – WITH ANIMALS

De voormalige frontman van de Amerikaanse alt.rock- en grungeformatie ‘Screaming Trees’ is sinds geruime tijd bekender als soloartiest onder zijn echte naam Mark Lanegan. Sinds zijn eerste soloplaat “The Winding Sheet” in 1990 heeft hij ondertussen al 9 soloplaten op zijn actief staan, naast diverse albums die tot stand zijn gekomen na een samenwerking met andere artiesten.

Zijn kelderdiepe, melancholische baritonstem is uiterst herkenbaar voor de muziekfans en zijn vele optredens dragen ertoe bij dat bijna iedereen hem wel ooit live op een podium heeft gezien. De nu bijna 54-jarige rockmuzikant en singer-songwriter heeft in zijn carrière met allerlei grote namen uit de muziekwereld samengewerkt. Zo nam hij indertijd in Seattle samen met Kurt Cobain een album op met ‘Lead Belly’-folksongs, een plaat die echter nooit werd uitgebracht omwille van het plotse succes van ‘Nirvana’.

Sinds 2000 maakte Mark Lanegan deel uit van ‘Queens Of The Stone Age’ waarmee vijf albums werden opgenomen en met Greg Dulli van ‘Afghan Whigs’ en indierockgroep ‘The Twilight Singers’ richtte hij ‘The Gutter Twins’ op. Daarnaast was er ook zijn opmerkelijke samenwerking voor drie albums met Isobel Campbell, een ex-zangeres van de Britse cultgroep ‘Belle And Sebastian’, en zijn bijdrage aan de in 2007 uitgebrachte plaat “It’s Not How Far You Fall, It’s The Way You Land” van het Engelse elektronicaduo ‘Soulsavers’.

In april 2013 kwam het album “Black Pudding” op de markt, het resultaat van een eerste muzikale samenwerking tussen Mark Lanegan en de Londense gitarist en multi-instrumentalist Duke Garwood. Het succes van die plaat was wellicht de aanleiding voor het creëren van een vervolgalbum dat er nu is gekomen onder de titel “With Animals”. Ze zullen samen dit eind augustus verschenen album in oktober gaan ondersteunen met enkele optredens in Europese concertzalen (zie hieronder).

De albumtiteltrack kunt u op de bijgaande video beluisteren. “With Animals” is een song waarin heel wat geluiden van elektronica-instrumenten te horen zijn, allemaal geproduceerd door Duke Garwood. Het songtempo is bijzonder traag, zoals bij de meeste lo-fi nummers op deze plaat. Het zachtjes grommende gezang van Mark Lanegan worstelt zich sober en moeizaam, maar vastberaden door een paar zeer knappe, vaak donkere songs. Daarbij gaat onze voorkeur uit naar o.a. “Feast To Famine”, “My Shadow Life”, “Upon Doing Something Wrong”, “Scarlett”, “Spaceman”, “One Way Glass” en afsluiter “Desert Song”, niet toevallig die nummers waarin Mark Lanegan meer zingt dan simpelweg een tekst declameert.

Platen van Mark Lanegan werden in de loop van zijn reeds 32 jaar durende muzikale carrière meestal niet gemaakt om vrolijk van te worden. “With Animals” is op dat vlak niet anders en zal ook nu weer een ideale ondersteuning bieden aan iemand die bij valavond de zin van zijn leven zit te analyseren. Zijn indringende songteksten zullen daarbij de nodige inspiratie en heling bieden om er toch nog maar eens opnieuw tegenaan te gaan.

(valsam)

10 oktober 2018: Tivoli Hertz, Utrecht, NL
11 oktober 2018: De Roma, Antwerpen, BE

 


 

Artiest info
Website  
 

Label: Heavenly Recordings
distr.: [PIAS]

video