MO LOWDA & THE HUMBLE - CREATURES

 

 “ What keeps us grounded in life and what simply holds us down?... “

Mo Lowda & The Humble zag in 2010 het licht in de kroegen van Philadelphia. Het trio (Jordan Caiola: zang, gitaar, Shane Woods: drums & Nate Matulis: bas) debuteerde in 2013 met een studio album ‘Curse the Weather’ en besloot te gaan touren om aan de smaak van succes met hun debuut release, nog meer te proeven. De opvolger 'Act Accordingly' [2016], was een volgende logische stap in de verdere groei van de band. Jeff Lucci vervoegde de band als nieuwe bassist / songwriter. Mo Lowda tourde dit jaar opnieuw in de States om hun nieuwe album ‘Creatures’ te promoten.

Met de hulp van co-songwriter Nate Matulis en tien nieuwe songs trokken ze naar de studio in Philadelphia. De instrumentale opener ”Creature I” (een stukje uit track #8) is een dromerig voorsmaakje voor wat nog komen gaat. In ”Card Shark” (één van de drie nummers waaraan Matulis mee schreef) worden we welkom geheten en voorbereid op de rit die volgen gaat. ”Why’d It Take So Long” is een nummer over een mislukte relatie, ”Standing In Place” over hoe na afstuderen snel rijk worden en ”Shells”,over de hypocrisie rond het debat over wapens na de schietpartij in San Bernadino. De titel ”6-7” is een verwijzing naar de muziek patronen die in bijna alle (6 of 7 bars) songs zitten en die enkel door jazz muzikanten naast zich neer gelegd worden. Het nummer zelf is een niet alledaagse love song. In ”Tied Up” wordt de vraag gesteld hoeveel kinderen gezien financiële omstandigheden niet volledig zullen profiteren van alleen maar hun opvoeding. Zij die dat wel kunnen is samengevat in de zin “tied up in unbreakable floss” ("vastgebonden in een onbreekbare web"). Muzikaal gezien is deze track de wat vreemde eend in deze beet. Shave Woods’ ingewikkelde maar toch agressieve drumgroove, in combinatie met geprogrammeerde drums, roldt uit de luidsprekers terwijl Jeff Lucci’s vuile bas en Caiola’s huiveringwekkende gitaar de ruggengraat zijn van het nummer. De rhodes vult de rest van de enorme soundscape in. De verteller van ”Piece Of the Pie” plaatst zich in het nummer zelf in de schoenen van een dakloze: de spot en ontbering waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden. De titel van het album ligt in de tekst van het refrein en wijst erop dat we eigenlijk allemaal maar "één thuis ver” zijn van "helemaal géén thuis". Instrumentaal en vocaal is het grootste deel van het nummer geïnspireerd door een tournee waarin het Bloc Party's album 'Silent Alarm' en het recente Queens of the Stone Age’s album vrij vaak beluisterd werden. ”Creature II” is een live Rhodos loop-uitvoering van bassist / toetsenist Jeff Lucci. Het was een van die "blijf maar doorgaan" scenario's van het nummer. Zodra de laatste noot gespeeld was, was er geen twijfel dat het zijn weg naar het album moest vinden, ook omdat het perfect paste als een aanloop naar het laatste nummer ”New Tide”. “New Tide” werd in 2014 geschreven voordat de tweede EP van de band (in 2016) zelfs werd uitgebracht. Omdat het nummer niet paste in de reeks nummers die uiteindelijk 'Act Accordingly’ vormden werd het niet opgenomen. Na het nummer meerdere keren te hebben herzien, delen te hebben toegevoegd, werd het perfect gevonden voor de reis van de 'Creatures' en het album zelf. Het was het eerste geschreven en het laatst opgenomen nummer. Het einde is een door R & B beïnvloede repetitieve outro van het last-call type. Tekstueel vraagt het liedje om het verschil tussen wat ons in het leven echt bezig houdt en wat ons gewoon in de ban houdt.

‘Creatures van Mo Lowda & the Humble’ is een bijzonder alt rock album, waarin de teksten heel belangrijk, fascinerend en intrigerend zijn.

“ Mo Lowda & the Humble’ new album 'Creatures’ is an especial alt-rock album, in which the lyrics are very important, fascinating and intriguing... “  -  www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01.”Creature I” – 02.”Card Shark”* – 03.”Why’d It Take So Long” – 04.”Standing In Place”* – 05.”Shells” – 06.”6-7” – 07.”Tied Up” – 08.”Piece Of the Pie” – 09.”Creature II” – 10.”New Tide”* – Written by Mo Lowda & The Humble & Nate Matulis* ℗ 2018 – Produced by Mo Lowda & The Humble

Album line-up:
Jordan Caiola: lead & b-vocs, lead & rhythm guitar
Shane Woods: drums, percussion, drum programming, b-vocs, piano
Jeff Lucci: bass, piano, keys/synths
& Additional b-vocs: Richie Navigator, Davis Howley & Kirby Sybertxx (2,4-6)

Discography MO LOWDA & THE HUMBLE:
Creatures [2018] | Act Accordingly (EP) [2016] | Curse the Weather [2013] |

Artiest info
Website  
 

Label: Mile-Long Records

video