TRYGVE SEIM - HELSINKI SONGS

De Noorse jazzsaxofonist Trygve Seim is een muzikant die steeds opnieuw andere wegen inslaat. Hij werkte met groepen als Airamero, Oslo 1300, The Source en The Rumi Songs Group en natuurlijk zijn Trygve Seim Ensemble dat inmiddels al vele albums voor ECM op zijn naam heeft staan. Deze echte Viking met zijn wilde haardos en lange baard studeerde ook Egytische muziek en werkte met bekende artiesten als Manu Katché en Jacob Young. Trygve Seim Helsinki Songs is de naam van zijn nieuwe kwartet, hij wordt hierin begeleid door zijn landgenoot Mats Eilertsen op de contrabas, de Est Kristjan Randalu op de piano en de Fin Markku Ounaskari op drums. De naam van de groep verwijst naar de stad waar Seim de meeste composities heeft geschreven.

De nummers zijn opgedragen aan Seim’s bandleden en maken ook een knipoog naar de muziek van Ornette Coleman en Bill Evans. De toonzetting van het album is ingetogen en introvert, inherent aan het oeuvre van het ECM-label. De opener “Sol’s Song”doet denken aan het werk van Seim’s landgenoot en collega Jan Garbarek mede door de effectieve mix van een uitgesponnen melodie, simpele harmonielijnen en een fluwelen ritmiek.“Helsinki Song” heeft een melancholieke uitstraling met ingehouden tonen van Seim op de tenorsax, “New Beginning” klinkt als een psalm met zijn gedragen karakter, gedragen maar met een hoopvolle toonzetting.

Ook in “Sorrow March” is het inherent aan de titel treuren geblazen, “Katya’s Dream” lijkt geïnspireerd op het werk van Strawinski terwijl “Yes Please Both” met zijn avantgardistische karakter een compositie zou kunnen zijn die uit de pen van Ornette Coleman had kunnen vloeien. “Birtday Song”is opgedragen aan bassist Mats Eilertsen voor diens 40ste verjaardag. Het klinkt allemaal fraai en perfect uitgebalanceerd maar nooit is er sprake van enige uitbundigheid, het zal wellicht te maken hebben met het landschap c.q. klimaat van de Skandinavische dreven, maar wat meer afwisselingen had dit album zeer ten goede gekomen. Het blijft vooraleerst prachtige muziek, maar weemoed is koning.

Jan van Leersum

 


Artiest info
Website  
 

Label : ECM
Distr. : New Art Int.

video