THE WILHELMS – CONTORTIONIST BLUES

Bij een groepsnaam als ‘The Wilhelms’ denk je in eerste instantie aan één of andere rockgroep of aan een band waarvan de leden ‘Wilhelm’ als achternaam dragen. Beide veronderstellingen zijn echter niet correct, want ‘The Wilhelms’ waar we het in deze recensie over zullen hebben zijn een duo folkmuzikanten met elk meer dan 25 jaar ervaring in de muziekwereld bij bands als ‘One Fell Swoop’ en ‘Rough Shop’.

Hun echte namen zijn trouwens Andy Ploof en John Wendland, twee doorwinterde muzikanten uit de Amerikaanse havenstad St. Louis, Missouri. In 2013 verscheen hun debuutplaat “Film At 11”, een akoestisch folkalbum met een fijn gevoel voor ‘old-time’ folkliedjes en met drie heel zorgvuldig geselecteerde coversongs.

Ook op de opvolger van dat album staat één cover. Die nieuwe plaat heet “Contortionist Blues” en herbergt in totaal vijftien tracks. De door Andy Ploof uitstekend gezongen coverversie van de Townes Van Zandt-klassieker “Snowin’ On Raton” uit diens album “At My Window” van 1987 is echter maar één van de hoogtepunten op deze knappe folkplaat.

Dat ‘The Wilhelms’ ook fans zijn van de muziek van ‘The Band’ en Bob Dylan kan elke luisteraar eveneens meteen ontdekken in enkele op hen geïnspireerde tracks van dit nieuwe album. Dat begint al meteen met het Dylaneske openingsnummer “Did Our Someday Come”, een prachtige ballad over de dood en de duisternis die zeker ooit in ieders leven zullen opduiken. Het akoestische nummer “Came Out Of Nowhere” en ook “Satan Won’t You Go” hadden net zo goed op een sixties-album van ‘The Band’ kunnen staan.

En dan is er ook nog een heerlijke kampvuursong met “Galloping Gertie” (zie live versie op de video), het door twee muzikale vrienden van het duo uit St. Louis gecomponeerde liedje “Simple Gifts” en de op schitterende wijze door mondharmonica geïntroduceerde songs “Best Spent Time” en “Stepping Stone”. Of het catchy, tragikomische “Five-Hundred Dollar Funeral” en de sobere slotsong “Meet Me On The South Side” die de kwaliteiten van deze nieuwe plaat van ‘The Wilhelms’ nog beter zullen benadrukken.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
:THE WILHELMS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Perdition Records

video