PAUL CARRACK – THESE DAYS

Ik kan me nauwelijks voorstellen dat we Paul Carrack nog bij u moeten introduceren, maar voor de jongere lezers zullen we hier toch wat vertellen over de indrukwekkende muzikale geschiedenis van deze Engelse artiest. Geboren in april 1951 is deze 67-jarige multi-instrumentalist, zanger, songschrijver en componist gedurende zijn carrière zowel als soloartiest en als zanger bij grote bands zoals ‘Ace’ met de hit “How Long”, ‘Squeeze’ met de hit “Tempted” en ‘Mike + The Mechanics’ met de hit “The Living Years” actief gebleken.

De Britse omroep BBC bedacht hem met de titel ‘de man met de gouden stem’ en als u naar één van zijn zeventien soloplaten zal luisteren, dan begrijpt u meteen dat deze eretitel helemaal niet overdreven blijkt te zijn. Zoetgevooisd, maar ook stevig rockend kan Paul Carrack bijna veertig jaar na zijn debuutplaat “Nightbird” uit 1980 nog altijd jong en oud bekoren met zijn melodieuze liedjes en vooral zijn emotioneel gezongen ballads.

Velen zullen zich zeker nog zijn eigen wereldhits “I Need You” uit 1982 en “Satisfy My Soul” uit 2000 herinneren, maar ook zijn voor andere artiesten gecomponeerde liedjes zullen vertrouwd in de oren klinken. Zo namen o.a. Linda Ronstadt, ‘The Eagles’, Tom Jones, Diana Ross, Nick Lowe en Michael McDonald songs op die door Paul Carrack werden geschreven.

Na de release van het album “Soul Shadows” in 2016 begon hij opnieuw met het componeren van liedjes voor een nieuwe plaat die dezer dagen op de markt zal komen onder de titel “These Days” met niet uitsluitend nostalgisch terugblikkende songs. Volgens de informatie op zijn website staan er twaalf nummers op dit nieuwe album, maar het exemplaar dat wij voor deze recensie mochten ontvangen blijft beperkt tot elf nummers en heeft de song “Honey In The Sunset” niet op de tracklijst staan.

Niet getreurd echter, want wij hebben toch zeven nieuwe pareltjes aan de kroon van Paul Carrack kunnen ontdekken op deze plaat. Onze persoonlijke selectie verzamelt de schitterende ballad “Dig Deep”, het op een reggaedeuntje gebrachte “These Days” (zie video), het ritmische “Tell Somebody Who Cares”, de ballads “Where Does The Time Go?” en “The Best I Could”, naast het soulvolle openingsnummer “Amazing” ent het swingende “In The Cold Light Of Day” als favoriete songs.

Zeker ook het vermelden waard is de indrukwekkende lijst van topmuzikanten die een bijdrage aan dit album hebben afgeleverd. Zo zien we de namen van bassist Jeremy Meek, leadgitarist Robbie McIntosh en drummer Steve Gadd op het cd-hoesje vermeld worden en zorgt topsaxofonist Pee Wee Ellis voor de blazersarrangementen. Bovendien heeft zijn voormalige ‘Squeeze’-maatje Chris Difford de teksten geschreven van vijf liedjes die op ”These Days” een plaatsje hebben gekregen. ‘Vakmanschap is meesterschap’ is alweer de finale definitie van deze nieuwe plaat van Paul Carrack.

(valsam)

13 oktober 2018: Muziekcentrum Enschede, NL
14 oktober 2018: Theater Carré, Amsterdam, NL
15 oktober 2018: Theater De Spiegel, Zwolle, NL
17 oktober 2018: Musis Parkzaal, Arnhem, NL
18 oktober 2018: Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven, NL


 

Artiest info
Website  
 

Label: Carrack UK / Proper Music Group

Distr.: Bertus

video