BEN KUNDER - BETTER HUMAN

Toen (valsam) het ruim twee jaar geleden in deze kolommen over “Golden” had en hij die plaat behoorlijk de sterren in schreef, was dat voor ondergetekende reden genoeg om achter die plaat aan te gaan en ze sindsdien meer dan geregeld weer uit de kast te halen. Die plaat stond namelijk bol van de mooie nummers en vooral de stem van Ben kon ons bekoren, al waren we ook te vinden voor de fijne arrangementen en de knappe harmonieën.

Vandaag is er dus de opvolger en jawel hoor: die gaat nog een stapje verder in de goeie richting. Negen nummers en 37 minuten muziek….da’s zowat een kopie van de debuutplaat en ook een deel van het personeel is niet veranderd. Zo is er nog altijd Maia Davies, van Ladies of The Canyon, die niet alleen meezingt, maar ook meeschreef aan “Fight for Time”. Ook haar collega en bassiste Anna Rudick is er opnieuw bij, net als de geweldige Suzie “Oh Susanna” Ungerleider.

De productie was deze keer in handen van Aaron Goldstein, die op het debuut zijn bijdrage nog beperkt zag tot het aanleveren van enkele heerlijke pedal steel-lijntjes. Dat doet hij nu opnieuw, maar hij neemt er dus het hele productiegegeven bij en dat is te horen ook: de plaat klinkt een pak “rijker” dan de voorganger, al is er nergens sprake van overdaad. In een song als “I Will Be Your Arms”, bij voorbeeld, wordt de Jimmy Webb-benadering gehanteerd en als je dat doet, kun je bij ondergetekende een potje breken.

Verder hebben we, zoals gezegd, de “gewone” Ben Kunder elementen: knappe melodieën, lyrics die ertoe doen en de kunst om van iets dagdagelijks een song te maken. Kunder kàn verhalen vertellen en wat in het bijgaande promoblaadje staat, is voor één keer allerminst bij de haren gegrepen: Ben Kunder is zo’n kerel, waarvan je hoopt dat hij naast je zal komen zitten op een langeafstandsvlucht : hij is wijs en kan verhalen vertellen, die je van A tot Z aanspreken. Ben is echt wie hij is, zoveel is zeker. Een nummer als de titeltrack, kun je niet verzinnen, als je dat niet echt meent: hoe meer we ons verliezen in social media, hoe minder tijd we hebben om echt met elkaar samen te zijn en samen te leven. Goed staan met jezelf, is de eerste vereiste om een beter mens te kunnen worden. Zo is het maar net en de leuke toevoeging, helemaal achteraan de plaat, van een kinderstemmetje dat “I’m working harder every day, to be a better human in this world, tattoo these words onto my skin” zingt, sluit de plaat allerschattigst af én doet de geloofwaardigheid van Ben als songschrijver nog stijgen.

Voor je zover bent, heb je “Jessi” gehoord, een erg jaren ’80 klinkend popnummer, “Better Days”, dat als eerste nummer klaar schijnt te zijn geweest, samen met afsluiter “Night Sky”. Terwijl Ben voor zijn debuut jaren aan de negen songs gewerkt had, moest het nu allemaal wat sneller gaan, maar dat lijkt eerder een stimulans dan een remmende factor geweest te zijn: het lijkt erop dat de songs van Ben nog béter worden, als hij ze onder enige tijdsdruk moet schrijven: “Come On” kwam er terwijl de opnames al volop bezig waren. Laat dàt nu toevallig de song zijn, waar bijgaande Youtube-link u heen leidt. Het hangt dus volledig van u af, of u klikt of niet, of u wil begrijpen wat ik bedoel, of net niet. Als ik u was, ik zou het toch maar doen. En klikt u dan in één moeite wat verder, zodat u een idee kunt vormen over de hele plaat, want die loont onmiskenbaar de moeite! Ooit komt er van Ben Kunder een meesterwerk op ons af. Voorlopig houden we ’t bij een (h)eerlijke plaat !

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Bandcamp

video