JONAS MEERSMANS - MONNIFT II

Al kende ik de naam van deze jonge Antwerpse gitarist en componist wel vanwege zijn werk met Codasync en al hoorde ik, wellicht net als iedereen die wel eens naar Klara luistert, wel eens één van de nummers uit “Monnift I”, het begin vorig jaar verschenen eerste deel van wat een trilogie zal gaan worden, toch moet ik toegeven dat die plaat op zich, volledig onder mijn radar doorgevaren is.

Nu ik deel II een aantal keren beluisterd heb, krijg ik de indruk dat ik maar eens achter dat eerste deel aan moet gaan, want wat Jonas hier aan schoonheid per strekkende meter laat horen, is bepaald indrukwekkend. Deel I schijnt voornamelijk om zijn gitaarwerk te draaien, terwijl op deze nieuwe het samenspel benadrukt wordt. Dàt en de composities op zich.

De hele plaat is puur instrumentaal en situeert zich ergens op het snijvlak van klassiek, jazz en folk, zij het dat ik, bij elke nieuwe beluistering meer en meer folktrekjes ontwaar, zowel wat de manier van componeren betreft, als op het punt van het laten samengaan van gitaar, viool en hoorn. Jonas is een geweldige gitarist, die zijn aan akoestische instrument zowat alle klankensoorten kan ontlokken: zijn rechterhand doet wonderlijke dingen en links genereert hij een aantal effecten, die voor hem wellicht dagelijkse kost zijn, maar waar je, als gewone muziekliefhebber met hele grote ogen naar zit te staren. Je moet maar eens naar “Whitewing” luisteren om te begrijpen wat ik hiermee bedoel.

De plaat bestaat uit negen stukken, waarvan “Misjka’s Quest” twee delen telt, zodat er eigenlijk”slechts” acht titels voorkomen. Al van bij opener “Busmalis”, dat ook achter de hierbijgevoegde Youtube-link te vinden is, grijpt de subtiele, intimistische aard van Jonas’ muziekjes je bij het nekvel. Ik mocht hier thuis vaststellen dat deze muziek de gesprekken laat verstommen, zonder dat er massaal veel decibels geproduceerd worden. Het melodietje dat door violiste Nikki Verlinden -misschien zag u haar al samen met broer en zus in “Belgium’s got Talent”-gespeeld wordt en door Jonas van een heerlijke “tegenpartij” voorzien, glijdt langs een aantal niet voor de hand liggende notenreeksen, die je, na enkele keren, nochtans erg vertrouwd in de oren gaan klinken.

Wat daarna volgt, heet “Kytti” en het doet heel erg denken aan sommige dingen uit de Engelse folk van de jaren ’70, genre Pentangle en consoorten, net als “General Konrad” dat op plaats 3 staat en op de achtste track een mooie reprise-met-glockenspiel krijgt: heel mooie vioollijn -met bij momenten een uithaal richting zigeunermuziek, met de gitaar nu eens als ondersteuner, dan weer als tegenspeelster. “Misjka’s Quest” is nog maar eens een gelegenheid om de geweldige gitarist Jonas te horen schitteren: waar het eerste deel nog de nadruk legt op de melodie, is deel II één langgerekt technisch hoogstandje, dat nochtans nooit vervalt in het “kijk Mama, zonder handen”-syndroom: Jonas kan geweldig spelen en wil dat ook graag laten horen, maar het gaat niet ten kosten van de muzikaliteit.

Een enkele keer wordt ook een Franse hoorn bovengehaald en die is dan weer in handen van Tinne Dehertefelt, die ik ooit eens aan het werk zag met het kwintet Vox Venti. Hier is zij mee verantwoordelijk voor het eindresultaat van wat voor mij de allermooiste track van de plaat is: het afsluitende “Paw Paw”, dat eigenlijk, samen met de opener, de perfecte samenvatting is van de veertig minuten muziek van bijzonder hoge kwaliteit, die hier zomaar voor iedereen bereikbaar gemaakt wordt. Die laatste anderhalve minuut van de plaat, die is werkelijk adembenemend, maar door dit zo te formuleren, loop ik het risico de aandacht weg te houden van al wat aan die finale voorafgaat en dat wil ik dus allerminst. Ik herneem dus: Monnift II is een ronduit formidabele plaat, waar de schoonheid aan alle kanten vanaf druipt: ook de opnamekwaliteit is vlekkeloos en het hoesje nodigt uit tot kijken en nog eens kijken. Tja, ik ben nu al benieuwd naar deel III, maar Jonas zal sterk uit de hoek moeten komen om deel II te overtreffen.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Bandcamp

video