BETTE SMITH – JETLAGGER

 

 “ Always wearing yellow on stage to honor him. It’s all for Junior now… ”

Soul/R&B zangeres Bette Smith werd geboren en groeide op in Bedford-Stuyvesant, een ruige wijk in het centrum van het NY-se stadsdeel Brooklyn. De wijk behoort tot de Brooklyn Community Boards (3, 8 en 16). De wijk was berucht o.w.v. haar bende activiteiten. Bette’s oudere broer Junior beschermde haar tegen dat alles. Jaren geleden beloofde ze haar stervende broer om haar carrière als zangeres niet op te geven. Ze hield haar gelofte door optredens in de One Penn Plaza in NY en op het Boogie Woogie Festival in Brussel. "Ik doe het nu allemaal voor Junior", bevestigt ze op haar website.

Met haar debuut studio album ‘Jetlagger’, dat ze opnam met Bronson Tew en producer Jimbo Mathus @ Dial Back Sound in Water Valley, MS, maakt Bette Smith een link met haar muzikale roots. Ze zong als kind met haar vader Gospels in de lokale kerk en luisterde naar Soul muziek, die ze nu nog steeds in Brooklyn hoort op de hoek van Nostrand en Fulton.

“ You exceeded all expectations… ” (Jimbo Mathus told her)

Producer Jimbo Mathus kennen we als solo artiest en mede oprichter van de Squirrel Nut Zippers. Hij werkte als producer al eerder samen met de Shinyribs, Luther Dickinson en The Seratones en speelde op albums van Valerie June, Buddy Guy en Elvis Costello. Mathus groef diep in de Mississippi en de Soul van Memphis. Hij vond vond er "Flying Sweet Angel of Joy" van Famous L. Renfroe, een lied waarmee Smith zich verbonden voelt en koos van Isaac Hayes’ “Do Your Thing”,waarin de Memphis’ “heat” voelbaar is. De rauwe soul/rocker "Manchild", het funky "Shackle & Chain" en het etherische "Durty Hustlin" schreef Mathus speciaal voor Smith. In de titel song “Jetlagger” wordt Smith ruw en worstelt ze met de late nachten en het gebrek aan slaap, wat inherent is aan het leven van muzikanten. De blazers uit de Memphis regio, Marc Franklin (Robert Cray, Lucero) en Kirk Smothers (Don Bryant, Melissa Etheridge, Cyndi Lauper, Buddy Guy) werden opgeroepen om hier het geluid van het album te voltooien. De overige muzikanten naast Mathus (gitaar) en Tew (drums) op het album zijn Matt Patton (bas), Scott “Pako” Goolsby (2de gitaar), Starlin Browning (gitaar op “I Found Love”) en Jamison Hollister (viool). De afsluiter “City in the Sky”, een nummer van The Staples Singers, brengt Smith terug naar Brooklyn.

Met ‘Jetlagger’ is voor Bette Smith de circel opnieuw gesloten. Met haar trip naar het diepe Zuiden verliet ze de vertrouwde stad en trok ze weg uit haar comfort zone. Wat ze op haar debuut album doet initieert snel krasse, maar terechte uitspraken als “a woman with the blues power of both Big Mama Thornton and Bessie Smith, the smooth, classiness of jazz/blues singer Joe Williams, the dynamics of Koko Taylor and the energy of Janis Joplin, all wrapped up tight in a relevant Billie Holiday look…”.

Bette Smith doet de volgende maanden haar “Jetlagger Tour”, waarbij ze ook Nederland zal aandoen. Op vrijdag 04 mei staat ze tijdens MOULIN BLUES in OSPEL op het podium en op zondag 06 mei in het PARADISO in A’DAM. Mis een van deze uitgelezen kansen zeker niet. Dit is tijdloze Soul en Rhythm & Blues. Dit is de Mississippi ten volle uit en dat voel je tot in je hart.

“ Bette Smith’s Soul and Rhythm & Blues is timeless. This is the Mississippi fully out, what you feel in your heart… “ - www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

Bette Smith's 2018 "Jetlagger Tour" : 
MOULIN BLUES – OSPEL.NL @ 04/05/2018
PARADISO – A’DAM.NL @ 06/05/18

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: BETTE SMITH
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01.”I Will Feed You” – 02.”Jetlagger” [BS & D.Lerner] – 03.”I Found Love” [S.Van Zandt & M.Mckee] – 04.”Flying Sweet Angel of Joy” [Famous L.Renfroe] – 05.”Manchild” [J.Mathus & B.Tew] – 06.”Durty Hustlin’” [J.Mathus] – 07.”Shackle & Chain” [J.Mathus] – 08”Moaning Bench” [J.Mathus & B.Tew] – 09.”Do Your Thing” [O.Hayes] – 10.”City in the Sky” [C.Chalmers & D.Rhodes] – Written by B.Smith and/or as [noted] ℗ 2018 – Produced by Jimbo Mathus

Album line-up:
Bette Smith: vocs
Jimbo Mathus: guitars, keys, b-vocs
Bronson Tew: drums, b-vocs
Matt Patton: bass, b-vocs
Scott “Pako” Goolsby: 2nd guitar
Starlin Browning: guitar (3)
Jamison Hollister: violin
Marc Franklin & Kirk Smothers: horns
Bette Smith & Susan Marshall: b-vocs

Discography BETTE SMITH:
Jetlagger [2017] |  (EP) [2016] |

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Fat Possum / Big Legal Mess Records

video