VITOR BACALHAU - COSMIC ATTRACTION

 

Vitor Bacalhau, een naam als een bel die hij al laat rinkelen met zijn EP in 2014 en debuut studioalbum “Brand New Dawn” in 2015. Zijn tweede CD, nu live opgenomen met slechts enkele dubs, verschijnt net eind 2017 met de veelbelovende naam “Cosmic Attraction”. De artistieke hoesvormgeving door Nico Guedes, is ook alweer een naam om te onthouden, als drummer bij zijn broer in diens band Budda Power Blues, we zitten op het strand van de Portugese Bluespodia. 

Bacalhau bouwde zijn bluesrock in Albufeira aan de Algarve, de wondermooie zuidkust van Portugal. Dit is trouwens het volgende gastland van de EBC, april 2019 op de Azoren. Vitor werd voor deze challenge in Hell 2018 verkozen als vertegenwoordiger van de opkomende Portugese bluesgeneratie, dat hij met succes volbracht op de derde plaats. Verheugde me er dan ook op toen hij ons op de EBC vertelde dat hij graag het ganse Europa wil verkennen met zijn band als singer-songwriter op gitaar, samen  Luís Trindade op bas en met João Ventura op drums, met wie hij al twaalf jaar samen speelt. Een sterk bluesrock trio dat ons in de toekomst nog meer zal opvallen, dat is beloofd.

Vitor opent met “Happy Man” als een got my mojo working sound op full speed. Een jong en vrolijk rocknummer, met een tekst voor alle leeftijden, misschien nog wel 't meest voor de ouderen onder ons, zij die iets meer ervaren zijn om niet in dezelfde bluezy fouten en valkuilen te trappen. Volgend nummer met gitarist Jean Paul Rena, die als vriend de poëzie van de blues mee laat openbarsten in “Who Do You Think You're Fooling”. Virtuoos gevarieerd gitaarwerk dat live het best tot zijn recht komt. Ook Budda Guedes, eveneens blues buster en vriend des huizes, zoekt mee naar de sleutel op “Old Soul”. Samen zingend op de juiste groove, met machtige vette bas van Luis en fraai catchy drumwerk van Joào. Ondertussen heb je al wel door dat Portugal open staat voor blues en niet alleen op de Azoren.

Even op adem komen met “I've Been Dreaming”, een tragere smachtende ballade op het juiste singer-song writer niveau. Die sound en feeling waar de drie kings ook hun radar op afstemden, Freddie, Albert en BB. Dat ze allemaal zijn opgegroeid met dezelfde muziek van o.a. Led Zep, Jimi en Cream hoor je ook in “Dirty Little Girl “. Verdoken in het midden van de album maar voor mij als winnend nummer naar voren komt. De song wordt ingeleid op de you tube movie versie door prachtig slidend snarenspel van Vitor op dobro, de ware bluesman op de stoep. Veelzijdigheid troef in dit nummer, hevige bluesrock, sidderende solo's en een stuwende drive dat deze ganse plaat kenmerkt. Net als op vorig album met “Mean Woman”, speelt Vitor het klaar om een juiste riff te vinden waarmee hij het hele nummer opbouwt. Dat is het singer-song writing niveau waarbij je ook naar een Gary Clark jr. of een Warren Haynes gaat luisteren.

“Let Your Soul Go Free” brengt alweer ode aan bluesrock met veelzijdig ritme en solo snarenspel uit de diepste platen sneden waar ook Hendrix  zijn noten begroef. Titelnummer “Cosmic Attraction” dat net als op de platenhoes de muzikale tijdloosheid weergeeft met een overduidelijke strijdkreet, onder een donderse ritmesectie van Joào en Luis waarbij scheurende slidings op ijzeren snaren. Het weemoedige en meesterlijke “ Shooting Star “ blijkt nog maar eens volgeladen met de inspiratie van een begeesterde en vingervlugge gitaarslaaf. Een 3-mans band die als power trio fungeert nodigt zeker uit hen live bezig te gaan zien. Het is wel degelijk Vitor die slechts één trap behoeft op zijn kickstarter. “ Walk Through Fire ”, laatste en langste track met backing vocals van Helder Faisca en een stampend ritme met imponerende passie voor de blues. Blijkt er nog een toegift te staan op 3:46, met akoestische dobro wat we graag als bisnummer meepikken.

Als er een “reason to get excited ” bestaat, is het zeker deze Bacalhau eens op te zoeken op de planken. Het is niet alleen zijn zappa look, eerder de podium drive die we alleen bij de beteren zien, horen maar vooral voelen.

Guy Cuypers

 

 

 

Artiest info
Website  
 

label: Mobydick Records

video