SHAKEDOWN TIM & THE RHYTHM REVUE - SHAKEDOWN’S TH’OWDOWN

Zanger/gitarist ‘Shakedown Tim’ bracht een gloednieuw album uit met niemand minder dan de zeventigjarige bluesveteraan James Harman als producer. En volgens het commentaar van deze gelauwerde harmonicavirtuoos was dit album ‘a lot of fun to make’. Tim zelf, oftewel Tim Ielegems, houdt het bescheiden wanneer hij met zijn karakteristieke stem ‘Did The Best I Could’ zingt, een understatement want deze ‘Shakedown’s Th’owdown’ verdient alleen maar superlatieven. Sinds Tim het hoofdstuk met de bluesband ‘Fried Bourbon’ afsloot baande hij voor zichzelf een eigen weg, samen met het ‘Rhythm Revue’ ensemble, waarmee hij een jaar geleden het bejubelde album ‘Hard To Catch’ uitbracht. Dat hij in Amerika enige tijd in het Mississippi drasland rondtrok, en zelfs in een club in Clarksdale optrad, beïnvloedde wellicht zijn muziek, naast de vele vinylplaten die hij in zijn jeugd beluisterde. De talrijke shows samen met ‘Fried Bourbon’, Little Victor, Jo’Buddy - en ook met James Harman en Gene Taylor die op dit album meespelen,- maakten dat de Belgische Tim uit Boom inmiddels vergroeid is met de verschillende bluesgenres, van blues en boogie tot jump en Latijnse ritmes.

Op dit album varieert hij wederom met verschillende sounds en grooves, te beginnen met het ludieke uitbundige ‘Drop You Like a Bad Habit’, wat later in een tragere versie hernomen. Bart Stone met zijn tenor- en baritonsax, Boss op contrabas en Dennis Tubs aan de drums gooien zich mee in de stuwende ritmes, hetzij boogie, jump, mambo, hetzij in een slowblues. Bijzonder mooi is het lijzig vertolkte ‘No More Fightin’ waar de vermoeienis haast tastbaar wordt, mede door de lome sax sound, de subtiele contrabas en trieste pianobegeleiding. Op de helft van het dozijn songs schaart pianist Gene Taylor zich achter de ivoren toetsen wat een frisse dynamiek toevoegt aan o.m. ‘Junior’s Mambo’ of het relaxte ‘Did The Best I Could’ met een ontwapenende bekentenislyriek waarbij de bluesharp verzoenend mee opklinkt. Op het mid-tempo ‘The Way It’s Gonna Be’, met saxsolo, sluit vocaliste Kathleen Vandenhoudt aan met haar bluesy stemtimbre. Alleen in het instrumentale ‘Blues After Hours’, klassieker van Pee Wee Crayton, creëren gitaar, sax, bas en piano een eerder nostalgische sfeer, die contrasteert met de meer opgewekte en dansbare songs. Zeker op ‘Icepick’s Shakedown Th’owdown’ nodigt de baritonsax je uit om mee te wiegen met of zonder partner.

Tim schreef zelf het merendeel van de songs op enkele uitzonderingen na. Het afsluitende ‘Let’s Get a Life’ is een variatie op ‘Fishin’ Blues’, waarbij hij de songtekst aanpaste, wellicht omdat hij deze song in zijn badkamer opnam, waar doorgaans geen vissen rondzwemmen. De song moedigt je als het ware aan om de toekomst welgemoed tegemoet te treden evenals het jumpende ‘Rollin’ On’ met knappe gitaarbegeleiding. Het bezwerende ‘I Wanna See You Baby’ gedraagt zich als het buitenbeentje, oude magie gecombineerd met bekrachtigende drum en voetstomp. Al leunen meerdere songs aan bij een vintage sound, toch blijft Tims ‘rhythm-and-blues’ modern en eigentijds. Wanneer hij met zijn omineuze stem ‘I Will Unfriend You’ vertolkt dan kan dit alleen maar naar het huidige millennium verwijzen. Tim heeft bij wijlen zo’n donkere stem alsof deze uit een souterrain komt, wat ook weer aan juke-joints herinnert met condens op de ramen. Je hoort gewoon doorheen zang, lyriek, ritmes en akkoorden dat de muzikanten er plezier in hadden om samen al spelend in de ‘Sputnik’ studio op te nemen, wat een tijdloos product genereert met een authentieke sound dat nooit zal vervelen.

Marcie

 

07/04 - Arenberg schouwburg Antwerpen (album release party, support: Tiny Legs Tim)
17/04 - Entr (De Centrale) Shakedown Tim & Bill Barret (USA)
11/05 - De Walvis - Keerbergen, Belgium
10/06 - Noeveren Kermis - Boom, Belgium
01/07 - Zomerbar Bokaal (+ Roland Van Campenhout) - Terhagen, Belgium
16/07 - Missy Sippy (Shakedown Tim & friends, after midnight session) - Ghent, Belgium
28/07 - The Village (festival, CC Staf Versluys) - Bredene, Belgium

tour met James Harman (oct 17th 'till 31st)
James Harman show of dubbel programma is mogelijk
contact: info@shakedowntim.be - 0032 486 37 51 01

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: SHAKEDOWN TIM & THE RHYTHM REVUE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

 

 

 


 

Artiest info
Website  
 

Label: Rhythm Bomb Records

video