DOGHOUSE SAM & HIS MAGNATONES - GOING PLACES

 

... a rich sound, intriguing riffs and excellent vocals ...
... the Paladins meet Howlin' Wolf ...Classic rock (UK)
... exhilirating and refreshing ..
.

Bij Rootstime kijken we steeds reikhalzend uit naar een nieuw album van Doghouse Sam & his Magnatones. We waren in 2012 laaiend over zijn debuutalbum “Buddha Blue” en twee jaar later niet minder enthousiast over opvolger “Knock Knock”. Nog steeds omringd door de fantastische bassist Jack o' Roonie en dito drummer Franky Gomez, brengt Doghouse Sam met “Going Places” zijn derde album op de markt. De fans mogen gerust zijn, het gedreven trio is er opnieuw in geslaagd om een plaat af te leveren die als ronduit schitterend mag worden bestempeld. De grenzen van de applausmeter werden hier ten huize meermaals opgezocht en ondanks ’s mans herkenbare sound is hij er weer in geslaagd om ons verrassend te boeien van begin tot einde.

“Gedreven” schreven we hierboven, en dat voel en hoor je gewoon bij beluistering. Het speelplezier spat uit de luidsprekers maar we kunnen niet om het werk heen van Alex Hall die in de gereputeerde Hi-Style Records Studio in Chicago briljant werk leverde en aldus een traditionele sound een toch wel modern klinkende kruiding bezorgde.

De schitterende opener “I Was Wrong”, met heerlijke rollende honky tonk piano-bijdrage van gastmuzikant Bas Janssen laat al direct het beste vermoeden met die vuile snarensolo. En dat vermoeden wordt bevestigd met hierop volgende “Slideaside”. Het rockende nummer met overtuigende vocale uithalen en jachtige slide test alweer probleemloos de nekspieren maar klokt jammer genoeg af na een goede twee en een halve minuut. Van die muzikale brutaliteit krijgen we nooit genoeg. Het trage “Another Fight” zorgt voor een zuivere hattrick en is zondermeer briljant met die inventieve, vette gitaarsolo.

Het hoogstaande niveau blijft behouden met het swingende “Cut To The Chase” en het eerder naar een vaste stijl zoekende “Nearly All The Time” waar improvisatieplezier de hoofdrol lijkt toebedeeld te krijgen. Het met een twist ritme flirtende “What’ Bout That” herbergt een fraaie snerpende solo op saxofoon van gastmuzikant Evert Hoedt en lijkt net als “Go Get Some Grub” inspiratie gevonden te hebben in de jaren vijftig van vorige eeuw. Laatstgenoemde schuurt dan wel eerder tegen de Rhythm’n’Blues aan maar beiden zijn even fraai te noemen.

In het bijzonder aanstekelijke “A Little While” laat Doghouse Sam nog eens zijn uitzonderlijk talent op de bluesharp bewonderen op deze meestampbare rockende blues. Wat een feest dit nummer, mede uiteraard door die fantastische ritme sectie! Het instrumentale “You’re Everything To Me” is het enige nummer dat niet door Doghouse Sam werd geschreven. Het werkstuk van bassist o' Roonie is als indrukwekkend filmisch te bestempelen en daarmee bedoelen we dat je spontaan bij beluistering diverse beelden en gedachten voor de geest gaat halen. We hebben er het raden naar wie of wat Jack voor ogen had toen hij dit nummer schreef maar met het dromerige karakter ervan misstaat het zeker niet op deze uitgave.

Op het licht funky gekruide “Nobody Else Around” noteren we een boeiend muzikaal debat tussen orgel en gitaar terwijl het in zang naar gospel knipogende “Your Next Move” duidelijk een geslaagde signatuur van Franky Gomez meekrijgt. We haalden al eerder aan dat dit trio een verzameling veelzijdig, ongebreideld talent is. De heren demonstreren dit ten volle op het instrumentale “Dog Fever” maar het meest verrassend is misschien nog afsluiter “Take Care”. Een hemels mooi nummer met Doghouse Sam’s uitstekende stem in de hoofdrol, prima ondersteuning op toetsen , naar country neigend maar vooral of ook bijzonder radiovriendelijk.

Een schitterende plaat dus die de fans zich blindelings mogen aanschaffen. De “Album Release Party” van dit juweeltje gaat door op donderdag 9 november in de Muziekodroom te Hasselt. Rootstime zal er zijn, u toch ook mag ik hopen?

Luc Meert

 

 

DOGHOUSE SAM & HIS MAGNATONES
CD-RELEASE
I.S.M. MOVE2BLUES
do. 09 nov. Muziekodroom Club . Hasselt
deuren: 20u30 - prijs: GRATIS

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: DOGHOUSE SAM & HIS MAGNATONES
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

 

 

Artiest info
Website  
 

video